AYHAN KARAHAN / DEMOKRAT HABER BODRUM

Bodrum-Gölköy’de bulunan Cennet Koyu’nun Mehmet Cengiz’e ait Cengiz İnşaat’a satışı kamuoyunda büyük tepkiye yol açmıştı. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlatmıştı. İnisiyatif Mehmet Cengiz’i, “Bodrum’da İstenmeyen Adam” ilan etti. Cengiz, İnisiyatif’e verdiği yanıtta söz konusu koyda 50.000 ağaç dikeceğini duyurmuştu. Cengiz’e topladığı 51.000 imza ile yanıt veren İnisiyatif, tüm Bodrum’luları ortak kamusal alan için birlikte mücadeleye davet etmişti. Bugün de hazine arazisi satışının yapıldığı Cennet Koy’da, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) basın açıklaması yaptı. Saat 10.30’da Cennet Koy’da bir araya gelen yüzlerce yurttaş ellerinde; “Öbür Dünya Sizin Olsun, Bu Cenneti Bize Bırakın. Cennet Koya Dokunma. Cennet Koy Cennet Kalsın. Yetti Gari. Cennet Koyda Yağmacı İstemiyoruz” pankartları açtılar. Eylemcilere denizdeki teknelerden ve botlardan da destek geldi.

bodrum-cennet-koy-12

MUÇEP: “ONLAR VEKİL, BİZ ASİL. ONLAR GİDİCİ, BİZ KALICIYIZ.”

MUÇEP Sözcüsü Umay Karabay Cennet Koy’daki basın açıklamasında; “Bodrum'un işgal altında, gasp edilmiş, peşkeş çekilmiş kilometrelerce kıyısından bizlere ve doğal yaşamımıza kalmış ufacık alanlarından birisinde, Cennet Koy’dayız. Bunun adı tam olarak üç günlük rant peşinde koşmak, hiç doymamak. Çeşitli kanallardan bu alanla ilgili dava kararları, iptaller, itirazlar vs hakkında haberleri neredeyse hepimiz okuduk, izledik, paylaştık, duyurduk. Burası sadece canlı yaşamı ve ekolojik dengeler açısından değil, Bodrum'un tarihsel ve kültürel mirası açısından da en önemli alanlardan birisidir. Cennet Koy'un cennet kalması için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmekte kararlıyız. Onlar vekil biz asılız, onlar gidici biz kalıcıyız!” dedi. Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Gizem Esmer ise yaptığı konuşmada “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukukun aldığı bütün kararları çiğneyen şirketlere doğayı peşkeşe açan her kurumun karşısında olacağız,  meslek insanları olarak bu işin peşini bırakmayacağız. Bodrum'u Türkiye'yi ve memleketimizi savunmaya devam edeceğiz. ” ifadelerini kullandı.

bodrum-cennet-koy-13

ERKO: “BİRİLERİ, BİRİLERİNE CENNET VAAT ETMİŞ…”

Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Çiğdem Erko: “Şu anda bu alanın sahipleri burada, peki yağmacılar ve onlara bu cenneti peşkeş çekmeye çalışan zihniyet nerede? Onlar sadece kapalı kapılar ardında, karanlıkta iş çevirirler, kirli rant planları tezgahlarlar. Gün yüzüne çıkamazlar. Ankara’dan, Bodrum merkezli yapılan tüm işler böyle oluyor. Hepsi talan kokulu oluyor. Hiç birisinde yosun kokusu, martı sesi, deniz şıkırtısı yok. Suyu sadece bardakta görenler; denizlerimiz, koylarımız, kumsallarımız üzerinde sahiplik taslamaya kalkmaktalar. Bodrum Kent Konseyi olarak defalarca; “Yaşayanlara sormadan alacağınız kararlar, aldığınız kapalı kapılar ardında kalmaya mahkumdur. Hayat içerisinde bir karşılığı olmaz kararlarınızın. Bir de arsız halleri ile bu yağmayı, kamu çıkarı adına yaptıklarını ifade ediyorlar. Madem kamu ve kamunun çıkarı söz konusu. Hadi gelin, kamuya soralım. Burada referandum yapalım. Hatta siz yapın. Yağma yok Bodrumlu var. Bu kadim toprakların bir geleneği, sahibi, geleceği var. Değerlerimizi birilerinin doymak bilmez, hastalıklı rant hırsına teslim etmeye hiç niyetimiz yok. Birileri, birilerine cennet vaat etmiş. Ama yanlış adres. Çünkü Cennet Koy’un da, Bodrum’un da, memleketin de bir sahibi var. Bodrum deyince akıllarına sadece rant kapısı geliyor. Oysa bu kadim kent, bir kavimler kapısıdır. Burada Myndos Kapısı’ndan içeriye bir tarih girmiştir. Kentimizin 2400 yıllık Halikarnassos Surları aynı zamanda bir direniş sembolüdür. Bugünde gerekirse bu bereketli topraklar üzerinde yeni bir savunma barikatı oluşturulur. Bu antik kentin bu potansiyeli ve enerjisi her zaman fazlası ile mevcuttur. Birileri bizim sabrımızı sınamaya çalışmasın. Daha önce defalarca denediler. Hepsinde yağma planları ile geldikleri gibi gittiler. Gene farklısı olmayacak” görüşlerini dile getirdi.

TUNCAY BEKTAŞ: “SANATIMIZLA BODRUM’UN YANINDAYIZ”

Bodrumlu sanatçı ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Yürütme Kurulu’ndan Tuncay Bektaş ise; “Sanat aynı zamanda yaşamın yansımasıdır. Ortada bir yaşam bırakmıyorlar. Olmayan yaşamın yansıması da, sanatı da olmaz. Bunlar sadece koylarımıza, yaşam alanlarımıza değil; sanata da düşmanlar. Sanatçılar doğal olarak bu mücadelede; boyun eğmeyenlerin, buranın gerçek sahiplerinin, Bodrumluların yanında yer alıyorlar. Sanatımızla Bodrum’un yanındayız” ifadelerine yer verdi. Eyleme destek veren Rizeli tatilci Kezban Canaydın: “Bodrumlu kardeşlerimin bu duruşları, beraberliği çok umut verici. Biz Karadeniz’de biraz geç kaldık. HES’lerle sadece derelerimizi değil, hayatımızı kuruttular. Çevre felaketinin acısını en derinden yaşayan Karadeniz insanının kalbi, Bodrumlularla atıyor. Bodrumlular daha şanslı. Çünkü tehlikeyi bizden önce fark etmişler” dedi. Eyleme denizden destek veren İlhan Cenikli de; “Bunlar doymuyor. Karayı işgal edince, orada durmuyorlar. Durmak yok, talana devam deyip; Denizi de işgal ediyorlar. Şamandıralar atıp, Allah’ın denizini de sahipleniyorlar. Bu sebepten pek çok denizci arkadaşımız darp edildi, hakarete uğradı, mağdur edildi. İşin acı tarafı ise tüm bunlar yetkili ve ilgililerin gözleri önünde oluyor” görüşlerine yer verdi. Eylemde sık sık; “Hak, Hukuk, Adalet. Cennet Koyuma Dokunma.” sloganları atıldı.