Muğla'nın Bodrum ilçesinde 2400 yıllık bir lahit mezar ortaya çıktı. Lahit mezar Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açıldı. Açılan lahitten 2 iskelet çıktı. Lahitten iskeletlere ait olan takı ve kişisel eşyalar da çıktı.

Muğla’nın Bodrum İlçesi Yokuşbaşı Mahallesi Cevat Şakir Caddesi üzerinde inşaat temel kazısında lahit mezara rastlandı.  Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünce koruma altına alınan alanda, daha sonra kazı çalışması yapılmıştı. Yapılan kazı çalışmalarından Mausolos dönemine ait lahit mezar bulundu. 2 bin 400 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen Lahit mezarın kapağı bugün açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un katılımıyla açılan lahit, 2 buçuk metre uzunluğunda ve 1 buçuk metre genişliğinde. Lahit mezarın içinden, bir kadın ve erkeğe ait olduğu tahmin edilen iskelet çıktı. İskeletin yanı sıra vazo, gözyaşı şişesi ve değerli eşyalar da mezardan çıktı.

Kazı çalışmasına, Bakan Nuri Ersoy’un yanı sıra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, AKP Milletvekili M. Yavuz Demir, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl ve Prof. Dr. Bilal Söğüt de katıldı.

'KORUMAYA ALACAĞIZ'

Bakanın incelemelerinin ardından arkeologlar tarafından hassas bir şekilde üstü kapatılarak inceleme başlatıldı. İnceme sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, lahit mezarlara ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Burası 8 Mart’ta yapılan bir kazı sırasında keşfedildi. Ve bulunan lahitin kapağını bugün ilk kez sizlerle beraber açtık. Bir erkek ve bir kadın iskeleti var içerisinde. Burası 2 bin 400 yıllık yani M.Ö. 400 yılına ait. Halikarnassos'un metropol kısmına ait olduğu düşünülüyor. O bölgenin mezarlık bölgesinde yer alıyor. Bizi sevindiren yanı hiç bozulmamış ve hiçbir yerden de hasar almamış olması. Gömüldüğü gibi aynı şekilde kalmış. Şu anda gördüğünüz gibi içindeki eserler de hiçbir depremden etkilenmemiş. Lahitin kapağını geçici olarak tekrar kapatacağız ve üzerine güneşten koruyacak bir çadır yapacağız. Bu şekilde yavaş yavaş içindekileri çıkaracağız. İlk etapta sadece seramik bir eser çıktı, ama içi çamurla kaplı olduğu için kazı çalışmaları sırasında daha fazla esere ulaşacağımızı düşünüyoruz.”

'ÇIKARILAN ESERLER BODRUM MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK'

Eserlerin Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde sergileneceği bilgisini paylaşan Bakan Ersoy, “Bu lahit iyi bir değer oldu. Kazı çalışması Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Başkanımız tarafından yönetiliyor. Burada bulunan bütün eserlerin Bodrum sualtı Arkeoloji Müzesi'ne transferi yapılıp orada da sergilenmesi yapılacak” dedi.

Kazı çalışmalarını yakından takip eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da şöyle konuştu: "Burası Halikarnasos'un Doğu kenti ve mezarlığıdır. Batıdaki mezarlıklar ise antik kentin sırtındadır. Buralar her kazıldığında kesinlikle önümüze mezarlar çıkıyor. Bazı mezarlar daha değerli, lahitlerin içerisinde olanlar var. Burada yaklaşık 10’a yakın mezar var. Bu lahitlere gömülenler biraz daha asilzadeler. Burada yapılan çalışma sonrası mezarlar sergilenmek üzere yerine götürülecek.”