Bodrum’da bu yıl dördüncüsü düzenlenen yarı maratona ilgi hayli yüksekti. Toplamda 1500’ü aşkın sporcunun katıldığı yarışlar değişik kategorilerde ve üç etapta gerçekleşti. Çok sayıda yerli ve yabancı turistin de izlediği yarışlarda Mahsa Amini için mesaj da verildi. Bodrumlu gazeteci ve aktivist Ayhan Karahan 10 km. etabında yarıştı. Karahan almış olduğu onur madalyasını İran’da Mahsa’nın Kardeşleri olarak tanımladığı rejim muhaliflerine gönderdi. Karahan madalyasını İranlı kadınlara iletilmek üzere Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı’na teslim etti.

11 Eylül’de, İran Ahlak Polisi tarafından saçını İslami kurallara uygun örtmediği için öldürülen Mahsa Amini cinayetini protesto için; kazıttığı saçını, Bodrum’un simgesi bir demet begonvili, mesajını, Bodrumlu ressam Bünyamin Pehlivan’ın çizgileriyle Mahsa portresini de madalyası ile birlikte (İran muhalefetine iletilmek üzere ÇYDD’ne teslim eden Karahan’ın eylemi yarışmacılar ve izleyiciler tarafından da alkışlarla ve tezahüratla desteklendi.

NAZAN YILMAZ: “BU DAYANIŞMA ORTAK VİCDANIMIZDIR”

Yarışmacılar içerisinde yer alan, 21 km. etabında yarışan, Karahan’ın Bodrum Ortaokulu ve Bodrum Lisesi’nden sınıf arkadaşı olan Süleyman Utçu şöyle dedi: “Ayhan bize bugün önemli bir onuru yaşattı. Biz şanslıydık. Hamurumuz, aydınlanmanın mayası ile yoğruldu. Çok güzel öğretmenlerin eğitiminden geçtik. O dönem ki; öğretmenlerimizin önemli kesimi şu anda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aydınlanma okulunda öğretmeye devam ediyorlar. Gazetecilik yapan arkadaşım Ayhan, bazı meslektaşları kula kulluk için, gereğini yapıyorlar. Ama Ayhan kalemiyle de, yüreğiyle de, nefesiyle de bugün kendisine yakışan gereğini yaptı. İran’da, zulme karşı direnenlere hepimiz adına anlamlı bir destek verdi. Bundan kıymetli madalya ve ödül olmazdı. Kendisini tebrik ediyorum” görüşlerine yer verdi. Bodrum çevre hareketinin önemli isimlerinden, Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü, mimar Nazan Yılmaz da; “Bugün İran’da aydınlık bir gelecek mücadelesi veren eylemcilerle önemli bir dayanışma örneği sergilendi. Bu dayanışma hepimize aittir. Hepimizin vicdanını temsil ediyor. Mahsa Amini’nin kardeşleri, bizim de kardeşimizdir. Talepleri ise talebimizdir. İran’da yükselen aydınlanma meşalesi bugün burada da tutuşturulmuştur. Bu dayanışma Amini’nin kardeşleri saçlarını rüzgarda özgürce savurana değin de bitmeyecektir”.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.03.32

MAHSA’NIN DÜŞLERİ, BODRUM’DA YAŞIYOR

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı madalyayı teslim alırken; “Kadınları karanlık bir geleceğe hapsetmeye çalışanlara karşı susmuyoruz. Siyasal İslam’ın baskılarına karşı sesini duyurmaya çalışan, insan hak ve özgürlüklerini korumaya çalışan İranlı kadınların yanındayız. Kadın cinayetlerine zemin hazırlayan bu zihniyeti, laik ve demokratik düzeni tehdit eden bu sistematik baskıları asla kabul etmiyoruz. Unutmamalıyız ki kadınlarımızı ve geleceğimizi koruyacak olan cumhuriyet kazanımları ve laik düzendir. Kadınların, insanların mutlu ve özgür olmadığı toplumlar gelişemez, üretemez ve geleceklerini kaybederler. İranlı kadınlarla dayanışmamız sembolik olmanın da ötesindedir. İran yönetimi haklı talepleri için, ayağa kalkan İranlı kadınlar üzerindeki insanlık dışı saldırılarına derhal son vermelidir. İranlı kadınlarla dayanışmamızı Bodrum’da ve ülkemizde genişleterek, güçlendirerek sürdüreceğiz” görüşlerine yer verdi.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.07.22

İranlı kadınlarla madalyalı dayanışmaya, Bodrumlu ressam Bünyamin Pehlivan da Mahsa Amini anısına yaptığı tablo ile katıldı. Dayanışma için, “Mahsa’nın Düşleri” isimli tablosunu İran’a gönderilmek üzere veren Bünyamin Pehlivan: “Mahsa’nın yarım kalan düşlerini tablolarda, çizgilerimizde, tuallerimizde yaşatacağız. Mahsa’yı düşlerinden yoksun bırakmayacağız. Sanat gerçek yaşamın yansısı ise bugün hayatın adı Mahsa’nın kız kardeşlerinin İran’daki direnişidir. Sanatçı yaşadığı çağına karşı da sorumludur. Ben bu sorumluluğumun küçük bir bölümünü yerine getirdim. Bodrumlu sanatçılar ve ressamlar olarak bu konuda önemli projeler geliştiriyoruz. Sanatçı kimliğimizde tüm duyarlılığımızı hayatın içerisine aktaracağız” dedi.

İRANLI KADINLARLA DAYANIŞMAYA, İRANLI KADININ YORUMU

İki çocuğuyla Bodrum’da tatilde olan İranlı bir çift de, Belediye Meydanı’ndaki hareketliliği ilgi ile izledi. İranlı kadınlarla dayanışma etkinliğini öğrenince duygusallaşan İranlı kadın, “Amini katledildiğinde Avrupa’da bir ülkedeydik. Türkiye’ye geldiğimizde İran’daki vatandaşlarımızdan çok sayıda öldürülen kişi olduğunu öğrendik, takip ettik. Bir hafta içerisinde Tahran’da olacağız. Açıkçası Tahran’da bizi neyin beklediğini bilmiyoruz. Özellikle Türk hemcinslerime seslenmek istiyorum. Molla rejimi kadın için; ölümdür, zulümdür, esarettir. İzin vermeyiniz” ifadeleri ile düşüncelerini açıkladı.

Ayhan Karahan da İran’daki muhaliflere dayanışma amacıyla madalyasını ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı’na teslim ederken; “Bu etap ve kategoride en iyi derece ile koştuğum yarış oldu. Rüya gibiydi. 54 dakika 26 saniyede tamamladım parkuru. Ama ipi esaslı olarak İranlı kadınlar göğüsleyecektir. Gerçek finali de onlar yapacak, yeryüzü onların saçlarıyla ilmek ilmek ördükleri mücadele ile daha yaşanası olacak. Mahsa Amini de bu büyük zaferin aydınlanma çiçeği olarak sonsuza dek yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.