Ev sahipliğini Bochum Ruhr Üniversitesi (RUB) ve Bochum Dersim Derneği'nin yaptığı Dersim Sempozyumu 21 Ekim’de yapılacak. Sabah saat 10’da Ruhr Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Axel Schölmerich ve DKG Başkan Yardımcısı Hüseyin Kenan Aydın açılış konuşmalarıyla başlayacak sempozyum 16:30’a kadar devam edecek.

NRW Milletvekili Serdar Yüksel, Barışı Koruma Hukuku ve Uluslararası İnsancıl Hukuk Enstitüsü (IFHV) adına Dr. Christian Gudehus ve Alevi Gençler Birliği (BDAJ) Eşbaşkanı Özge Erdoğan birer selamlama konuşmaları yapacaklar.

AMAÇ

Ruhr Üniversitesi ve Bochum Dersim Derneği kamuoyuna yaptıkları açıklamada şunları belirtti: "1937-38 yıllarında Dersim'de (daha sonra Tunceli olarak değiştirildi) onbinlerce insan öldürüldü veya batıya sürgüne gönderildi. Sempozyum Almanya ve Türkiye'den çok sayıda araştırmacı ve alanında uzman kimseleri toplayarak farklı perspektiflerden tarihle yüzleşmeyi sunacaklar. Bochum Dersim Derneği ve RUB Barışı Koruma Hukuku ve Uluslararası İnsancıl Hukuk Enstitüsü (IFHV) tarafından organize edildi. Araştırmada Dersim 1937-38 aktüel durum tartışılacak. Konular, olayların uluslararası hukuk ve sosyal bilimler sınıflandırmasının yanı sıra yeni araştırma perspektiflerinin geliştirilmesi."

ÇOK SAYIDA TANINMIŞ AKADEMİSYEN SUNUM YAPACAK

Almanya ve Türkiye’den Prof. Dr. Tessa Hofmann, Prof. Dr. Burak Çopur, Prof. Dr. Bedriye Poyraz, Prof. Dr. Baskın Oran ve Dr. Hüseyin Çelik Dr. Christian Gudehus ve DSTP Yöneticisi Yaşar Kaya, Dersim Tertelesi ve Dersim Sözlü Tarih Projesi ve gelecek perspektifleri hakkında sunum yapacaklar.

ÖNEMLİ KURUMLAR DESTEKLİYOR

Sempozyumu çok sayıda kurum destekliyor: Bochum Belediyesi, DKG-Dersim Tarih ve Kültür Merkezi, Federal Aile, Kadın ve Gençlik Bakanlığı, Bochum Uyum Merkezi, Alevi Gençlik Birliği (BDAJ) Stadtwerk ve samo.fa

KAYDINIZI YAPTIRIN

Bochum Dersim Derneği Başkanı Erdal Duman şöyle dedi: "Sempozyumu geçen yıl için hazırlamıştık ancak pandemiden dolayı iki kez ertelemek zorunda kaldık. Almanya'da ilk defa üniversite rektörünün açılışıyla bir Dersim konferansı yapılacak. Bu önemli sempozyumu yüz yüze yapmak isterdik ancak pandemiden dolayı Online olarak yapıyoruz. Online olmasının bir de avantajı var dünyanın her yerinden konuya ilgi duyan insanlar katılabilirler. Konferansa katılım için kayıt zorunludur ve kapasite sınırlıdır. Katılmak isteyenler aşağıda vereceğimiz linkten katılımcı kaydını yapabilirler."

https://ruhr-uni-bochum.zoom.us/webinar/register/WN_mtHu1FPtR-Oh1X4hsnQxWw