BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, "Irak'ta tüm ülkelerin, bizim de yaptığımız gibi, Irak Hükümeti ile koordineli ve Hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dönem başkanı Power, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığı ile ilgili açıklama yaptı.

Power, "Irak'ta tüm ülkelerin, bizim de yaptığımız gibi, Irak Hükümeti ile koordineli ve Hükümetin rızasıyla hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz. Anladığımız kadarıyla Türk askerlerinin ilk görevlendirilmesi Irak Hükümeti ile müzakere halinde gerçekleşmişti. Biz bu ek görevlendirmenin de aynı şekilde olmasını ümit ediyoruz. Bu görevlendirmede egemen ülke hükümetinin, görevlendirilen birliğin kapasitesini değerlendirebilme ve ülkesinde neler olduğunu tam anlamıyla görebilmesi gözetilmeli" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

“Peşmergenin eğitimi” için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği, 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti.

Türkiye’nin Musul’a asker göndermesine tepki gösteren ve bir an önce geri çekmesi çağrısı yapan Irak Başbakanı Haydar El Abadi, “NATO'ya ‘Otoritenizi kullanın’ çağrısı yapmıştı.

Ebadi dün de Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile yaptığı  görüşme ardından Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin askerlerini geri çekmemesi durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvuruda bulunacaklarını da açıklamıştı.