Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Soruşturma Komisyonu, Şengal katliamının yıldönümünde Kürtçe ve İngilizce bir açıklama yaptı. Geçen yıl “Şengal’de soykırım suçu işlenmiştir” diyerek konuyu BM İnsan Hakları Konseyi’ne taşıyan Suriye Soruşturma Komisyonu üyesi Paulo Sérgio, Karen Koning Abu Zayd ve Ms. Carla Del Ponte tarafından yapılan açıklama, katliam kınandı ve uluslararası kamuoyuna “Êzidî Soykırımı”nın tanınmasını istedi.

dihaber'de yer alan habere göre, Ezidîlerin hak ettiği adalete kavuşması gerektiğini vurgulayan komisyon, kaçırılan Êzidî kadınların kurtarılması için de çabaların artırılması çağrısında bulundu. 

Uluslararası yasalarca soykırımın suç olarak tanımlandığını ve birçok devletin buna imza attığını hatırlatan komisyon açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Binlerce Ezidî çocuk kaybedildi. Terörist grup daha sonra 3 bin civarında Ezidî genç kadına Suriye’de de vahşi bir biçimde şiddet uyguladı, tecavüz etti. Birçok genç kadın Rakka’da tutuldu. Demokratik Suriye Güçleri ve onlara destek veren Uluslararası Koalisyon şehre operasyon yapınca birçok IŞİD'linin üzerinden söz konusu Ezidî kadınların köle olarak satıldığını gösteren raporlar çıktı.” 

Komisyon, IŞİD’e karşı savaşta tüm taraflara Ezidî esirleri kurtarma amaçlı planları değerlendirmeye ve devam eden askeri operasyonlar sırasında Êzidîlerin serbest bırakılmalarını sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmaya çağırdı. 

BM komisyonu, Êzidî toplumuna karşı soykırım suçunu işleyen IŞİD üyelerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde veya coğrafi ve zamansal yargılama yetkisine sahip geçici bir mahkemede (ad hoc mahkemeleri) ya da ulusal mahkemelerde yargılanması için uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.