Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin dün göreve başlayan Başkanı Joe Biden'ın ilk olarak Trump yönetiminin geri çekildiği Paris İklim Anlaşması ve Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) yeniden katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

BM Genel Sekreteri Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'nin iklim değişikliğiyle mücadelede 2050 yılına kadar sıfır karbon salımı hedefine ulaşılmasındaki küresel çabalarını hızlandırmasını dört gözle beklediğini belirtti.

Biden'ın, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılma kararından duyduğu memnuniyeti ifade eden Guterres, iklim krizinin üstesinden gelmek için Biden yönetimi ve diğer liderlerle yakından çalışacağını aktardı.
Biden yönetiminin Dünya Sağlık Örgütü'ne de yeniden katılacağından memnuniyet duyan Guterres, Coronavirus (Covid-19) salgınına karşı koordineli mücadele için DSÖ'nün desteklenmesinin kritik olduğunu vurguladı.

NE OLMUŞTU?

17 kararnameye imza atan ABD'nin 46. Başkanı Biden, dün göreve başlar başlamaz ilk olarak Trump yönetiminin tartışmalı politikalarını geri çevirmeye yönelik kararlar aldı.

Eski başkan Trump, Haziran 2017'de ABD'nin Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini duyurmuş, 4 Kasım 2019'da ise resmi olarak anlaşmadan ayrılmıştı. Trump, Covid-19 salgınında Çin yanlısı tutum almakla ve başarısızlıkla suçladığı DSÖ'den de çekilmişti.