Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, savaş nedeniyle Ukrayna'dan kaçan insanların sayısının 2 milyona yükseldiğini söyledi. Mülteci Ajansı bugün düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'dan kaçan mültecilerin ikinci dalgasında, birincisine göre daha kırılgan grupların olduğu tahminini de paylaştı.

Grandi, "Savaş devam ederse, kaynakları ve bağlantıları olmayan insanların da ülkeden kaçtığını görmeye başlayacağız" dedi ve ekledi: "Bu, Avrupa ülkeleri için ileriye dönük yönetilmesi daha karmaşık bir durum olacak. Bunun için Avrupa ve ötesinde herkesin daha da fazla dayanışmaya ihtiyacı olacak."

'İRPİN'DE SAVAŞ HUKUKU İHLAL EDİLMİŞ OLABİLİR'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan yeni bir analiz ise Rus kuvvetlerinin pazar günü düzenlediği Irpin saldırısı sırasında savaş hukukunu ihlal ettiğini öne sürüyor. Buna göre yüzlerce sivilin Rus ordusunun Ukrayna'nın kuzeyindeki ilerleyişinden Kiev'e kaçmak için kullandığı yol üzerindeki bir kavşak, Rus kuvvetleri tarafından saatlerce bombalandı.

Rapor, 6 Mart'ta Ukrayna'nın batısındaki Irpin kasabasında gerçekleşen saldırılarla ilgili, "Ukrayna hükümetine göre en az 8 sivilin öldürüldüğü saldırıların tekrarlanan doğası, Rus kuvvetlerinin uluslararası insani hukuk uyarınca sivillere zarar vermeme ya da orantısız güç kullanmama yükümlülüklerini ihlal ettiğini ve sivillerin ölümünü önlemek için mümkün olan tüm önlemleri almadığını gösteriyor" diyor.

'IRPİN'DEN 150 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ'

Ukrayna'nın farklı bölgelerinden sivillerin kurtartılması operasyonları devam ederken Irpin'den bu sabah itibariyle 150 kişinin tahliye edildiği haberi geldi. Bölge Başkanı Oleksiy Kuleba, kasaba nüfusunun Romanivka köyü üzerinden Kiev şehrine tahliyesinin devam ettiğini söyledi.

Sabah 10:30 itibariyle 150'den fazla kişinin tahliye edildiğini söyleyen Kuleba, "Saldırılar nüfusun tahliyesini engelliyor. Bir gün içinde toplanma yerine ulaşabilenler kendi imkanlarıyla İrpın'dan çıkarıldı. Şimdi bölge büyük çaplı bir tahliye ve insani yardım dağıtımına hazırlanıyor" dedi. 

Kaynak: BBC Türkçe