Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'ya özel operasyonu sonrasında ülkede yakıt, nakit para ve tıbbi malzeme eksikliği, yaşandığı, yaklaşık 5 milyon kişinin ülkeden kaçmak zorunda kalabileceği konusunda uyarıda bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo, harekâtın başlamasından bu yana en az 100 bin kişinin yerinden olduğunu, birkaç bin kişinin de şimdiden Moldova, Romanya ve Polonya'ya geçtiğini söyledi.

UNICEF'in Avrupa ve Orta Asya Direktörü Afshan Khan da, "Sözgelimi, Polonya'da 1 ila 3 milyon kişiden söz ediyoruz... Bütün komşu ülkelerde 1 ila 5 milyon kişilik bir senaryodan..." diye konuştu. 

Khan, "Biz konuştuğumuz sırada Kiev'de büyük bir korku ve panik yaratan büyük saldırılar yaşanıyor; aileler gerçekten korkuyor ve çocuklarıyla birlikte metro istasyonlarına ve sığınaklara gidiyorlar. Bu, gerçekten ülke çapındaki çocuklar için dehşet verici bir an. Ukrayna'nın neresinde hangi sivil altyapının vurulduğunu hâlâ anlamaya çalışıyoruz" dedi. 

BM İnsan Hakları Ofisi'nin sözcüsü Ravina Shamdasani ise edindikleri bilgiye göre şu ana dek ülkede 25 sivilin öldüğünü, 102 sivilin yaralandığını söyledi.