BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein, Birleşmiş Milletler 33. İnsan Hakları Konseyi Oturumları açılışında Türkiye'nin uluslararası hukuku ve insan haklarını çok ciddi anlamda ihlal ettiğine dair ellerinde veriler olduğunu ifade etti.

İnceleme yapması için Türkiye'nin derhal kapılarını BM İnsan Hakları Komiserliği'ne açması gerektiğini kaydeden Zeid, "Sivil ölümler, yargısız infaz ve çok büyük oranlarda göç ettirmeler söz konusu" dedi.

Birleşmiş Milletler 33. İnsan Hakları Konseyi Oturumları İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

Açılışta konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Al Hussein, Türkiye'yi sert bir dille eleştirdi.

'YARGISIZ İNFAZ VE YIKIMLARA DAİR CİDDİ VERİLER VAR'

Türkiye'nin Güneydoğu'sundan çok ciddi insan hakları ihlallerinin yaşandığına ilişkin ellerinde çok sayıda veri olduğunu ifade eden Al Hüssein, "Uluslararası hukuku ve insan haklarının sürekli olarak ihlal edildiğine ilişkin raporlar ve veriler ulaşıyor elimize. Bunların içinde sivil ölümler, yargısız infazlar ve çok büyük rakamlarda yerinde ettirmeler söz konusu. Bize şehirlerin ve köylerin yakılıp yıkıldığına dair sürekli olarak raporlar ve veriler geliyor. Yerlerinden edilen binlerce insanın insani temel ihtiyaçlarının karşılanması ve korunması gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE’DEKİ HAK İHLALLERİNİ İZLEMEK İÇİN ÖZEL BİRİM

Söz konusu iddiaların araştırılması için Türkiye'de yapmak istedikleri inceleme taleplerine cevap verilmediğini dile getiren Al Hussein, Türkiye'deki durumu takip için Cenevre'de özel bir birimin kurulduğunu söyledi.

Türkiye'nin kendisine bireysel anlamda davet gönderdiği bilgisi veren Al Hussein, bu davetin İnsan Hakları Komiserliği'nin Güneydoğu'ya giderek inceleme yapmasının yerini alamayacağını kaydetti.

30 Eylül'e kadar sürecek olan oturumlarda dünyanın değişik bölgelerindeki hak ihlalleri masaya yatırılacak. Basın ve ifade özgürlüğü, yargısız infazlar, zorla göç ve haksız gözaltılar ile ilgili raportörlerin raporlarını okuyacağı oturum süresi boyunca çok sayıda sivil toplum kuruluşu da hazırladıkları raporları Konsey'e sunacak.

(Kaynak: DİHA)