Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert'in Güvenlik Konseyi oturumunda yaptığı konuşmanın gündeminde Zaho Katliamı vardı.  

Plasschaert, Zaho saldırısının 'en güçlü şekilde kınandığı' Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasında, Irak Başbakanı'yla yaptığı görüşmeyi aktarırken "Türkiye'nin konuyu netleştirmek için ortaklaşa ele alma konusunda iş birliğine açık olduğunu" belirtti.

Milliyet’in haberine göre BM yetkilisi, "Dün yaptığım görüşmede Irak Başbakanı, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturmayı bağımsız veya ortak olarak yürütmenin önemini bir kez daha vurguladı ve spekülasyonlara, inkarlara, yanlış anlamalara ve artan gerilimlere son vermenin gerekli olduğunu söyledi" diye konuştu.

Plasschaer, "Bununla birlikte, Türkiye'nin de tam olarak ne olduğunu belirlemek için konuyu Irak ile birlikte ele almaya hazır olduğunu anlıyorum" dedi.

Özel Temsilci, "Başbakan Mustafa el-Kazımi, ertesi gün saldırının gerçekleştiği yeri ziyaret eden bir komite kurdu ve Irak hükümeti, toplanan delillerin değerlendirilmesine dayanarak saldırıyı en açık ifadeyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin trajik bir hareketine bağladı" ifadesini kullandı.

Plasschaer, saldırının Türkiye tarafından nasıl değerlendirildiğini de şöyle aktardı: Bu arada Türk Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin sivillere yönelik her türlü saldırıya karşı olduğunu ve gerçeği ortaya çıkarmak için gereken adımları atmaya hazır olduğunu belirten bir basın açıklaması yaptı.

Bakanlığın açıklamasında Irak hükümeti yetkililerine, terör örgütünün (PKK) konuşma ve propagandalarının etkisi altında açıklama yapmamaları ve bu trajik olayın gerçek suçlularının ortaya çıkarılması için iş birliği yapmaları çağrısında bulunuldu. Ertesi gün, Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu trajik kazada hayatını kaybedenlerin ruhlarına taziyede bulundu, hükümete ve başta Iraklı kardeş Irak halkına taziyelerini iletti. Kurbanların yakınları, yaralılara acil şifalar diledi.