Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) Jens Laerke, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde yaşanan çatışmalar nedeniyle artan zorunlu göçe ilişkin açıklama yaptı.

Laerke, 2019 Aralık ayından beri çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 700 bin kişinin zorla yerinden edildiğini ifade ederek, “bunun ülkede şimdiye kadar gerçekleşmiş en yüksek sayıdaki göç” olduğunu söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Laerke, “Dünyada yerinden edilmiş en büyük insan yığınıyla karşı karşıyayız ve buranın mezarlığa dönmemesi için derhal çatışmaların sonlandırılması gerekiyor” dedi.

BM yetkilileri, çatışmaların devam etmesi durumunda İdlib kent merkezi başta olmak üzere, bölgeden 280 bin kişinin daha göç edebileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler’in mülteci ajansından Andrej Mahecic ise Ciara fırtınası yüzünden meydana gelen yağmur, kasırga ve kar dolayısıyla sivillerin sığınacak yer bulmakta zorlandığını, camilerin ve kampların da dolu olduğunu dile getirdi.

İDLİB’DE NELER OLUYOR?

Suriye ordusu, son haftalarda Rusya’nın da hava desteğiyle İdlib’i silahlı gruplardan geri almak için yürüttüğü operasyonları yoğunlaştırmış durumda.

İdlib’de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye de askeri yığınağını artırıyor.

Son bir haftada ise Suriye ve Türkiye orduları iki kez karşı karşıya geldi.

3 Şubat’ta TSK takviyesi sırasında Suriye hükümet güçleri saldırısı sonucu yedisi asker sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

TSK de askeri gözlem noktalarından Suriye ordusuna top atışlarıyla karşılık vermiş, kısa süreli çatışma yaşanmıştı. Ancak Suriye ordusu ilerleyişini sürdürmüştü.

10 Şubat’ta ise İdlib’in kuzeyindeki Taftanaz’da Rusya destekli Suriye ordusu tarafından düzenlenen saldırıda beş asker hayatını kaybetmiş, beş asker de yaralanmıştı.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya karşılık verildiğini ve “101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Böylece bir hafta içerisinde İdlib’de yaşamını yitiren Türk askerlerinin sayısı 12’ye yükseldi.