Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) bir an önce gerilimi düşürmesi gerektiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Pedersen, son aylarda Suriye'nin kuzeyinde Türkiye ve desteklediği muhalif gruplar ile SDG arasında yaşanan çatışmaların yavaş yavaş arttığını ve 'şiddetin Türk topraklarına sıçradığını' ifade etti.

'GERİLİMİN ARTMA İHTİMALİ ENDİŞELENDİRİYOR'

BM'nin yaptığı azami itidal ve gerilimi azaltma çağrısının Suriye'deki diğer bölgeleri de kapsadığını belirten Pedersen, gerginliği tırmandıran dinamiklerin 'endişe verici ve tehlikeli' olduğu uyarısında bulundu. BM Güvenlik Konseyi'ni 'bir aktörün düzenleyeceği geniş çaplı askeri operasyonların diğer alanlardaki olası zincirleme etkileri' konusunda uyaran BM temsilcisi, şöyle konuştu: "Bir nevi yol ayrımında olduğumuzu hissediyorum. Görece sakin geçen üç yılın ardından büyük bir askeri operasyonun gerçekleştirilmesi düşüncesi, beni rahatsız ediyor. Bunun Suriyeli siviller ve daha geniş anlamda bölgenin güvenliği açısından ne anlama geleceğine dair endişelerim var. Sorunun siyasi yollarla çözümü için şu an hiçbir ciddi çaba olmamasının etkisiyle gerilimin artma ihtimali de beni aynı şekilde endişelendiriyor."

'Etkisiz hâle getirilen ancak henüz yenilmeyen terör örgütlerinin de yeni istikrarsızlıklardan hemen yararlanacağı' uyarısında bulunan Pedersen, 'Suriye'nin daha fazla askeri faaliyete değil, daha fazla siyasi sürece odaklanılmaya ihtiyacı olduğunu' sözlerine ekledi. BM temsilcisi ayrıca Suriye'deki tüm aktörlere, 'itidalli olma, sükunetin sağlanması için çaba gösterme, ülke genelinde ateşkes doğrultusunda adım atma ve terörle mücadelede uluslararası insani hukuk çerçevesinde yaklaşım gösterme' çağrısında bulundu.

SDG'DEN ABD İLE OPERASYONLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Associated Press'in (AP) haberine göre, Türkiye'nin Suriye'de kara operasyonuyla hedef almaya hazırlandığı SDG'nin komutanı Mazlum Abdi ise ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonla birlikte IŞİD'e karşı gerçekleştirdikleri ortak operasyonların 'geçici olarak durdurulduğunu' söyledi. Abdi, gazetecilere yaptığı açıklamada, IŞİD'e karşı mücadelede elde edilen kazanımların da 'tehlikede' olabileceğini öne sürdü.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Pentagon sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise SDG ile gerçekleştirdikleri ortak devriyelerin sayısını azalttıklarını söylemişti.

Kaynak: DW Türkçe