Sputnik'e konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Suriye’deki seçimler ve Cenevre görüşmeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

De Mistura, Suriye'deki devlet başkanlığı seçimlerinin Cenevre görüşmelerinin ikinci turunun başlayacağı 14 Mart'ı izleyen 18 ay içinde yapılacağını söyledi.

SEÇİMLER BM GÖZETİMİNDE GERÇEKLEŞECEK

De Mistura, "Gündemimizde üç mesela var. Bunlardan birincisi (Suriye'de) tamamen yeni bir hükümet oluşturulması. İkincisi yeni anayasa, üçüncüsü ise yeni seçimler. Bu seçimlerin (Cenevre) görüşmelerinin başlayacağı tarih olan 14 Mart'ı izleyen 18 ay içinde yapılması gerekiyor" dedi ve ekledi: "Hem devlet başkanlığı hem de parlamento seçimleri BM'nin gözetiminde yapılacak."

Cenevre görüşmelerinin ikinci turunda ilk olarak Suriye hükümeti heyetiyle bir araya geleceğini de açıklayan De Mistura, "İlk görüşme geleneksel olarak hükümet heyetiyle yapılıyor" diyen De Mistura, "Mantıklı olan da bu. Zira BM uluslararası bir kurum, Suriye hükümeti de bu kurumun üyesi" ifadelerini kullandı.

Bu arada De Mistura'nın verdiği bilgiye göre, heyetler görüşmeler için bugünden itibaren Cenevre'ye gitmeye başlayacak.