Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde iki gündür görüşülmekte olan Suriye'ye gözlemci heyeti gönderilmesiyle ilgili karar tasarısı kabul edildi.

 

BM Güvenlik Konseyi’nde bugün yapılan oylamada, Suriye’ye ilk etapta en fazla 30 kişiden oluşan silahsız bir gözlemci heyeti gönderilmesini öngören karar tasarısı oybirliğiyle onaylandı.

 

Gözlemciler, ülkede tarafların, Perşembe günü başlayan ateşkes koşullarına uyup uymadığını denetleyecek.

 

Karar, Suriye'de 13 aydır devam eden çatışmalarla ilgili BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ilk girişim olma özelliğini de taşıyor. Pekin ve Moskova daha önce iki oylamada veto haklarını kullanmıştı.

 

İKİ TARAF DA KINANDI

Kararda, Konsey’in, “Suriyeli yetkililerin gerçekleştirdiği kapsamlı insan hakları ihlallerini ve silahlı grupların her türlü suiistimalini kınadığı ve sorumlulardan hesap sorulacağı” belirtildi.

 

Metinde ayrıca “muhalefet dahil tüm taraflara her türlü silahlı şiddete derhal son vermeleri” çağrısı yapıldı.

 

Kararda, Konsey’in “bu kararın uygulanmasını değerlendireceği ve uygun görülen ileri adımları göz önünde bulunduracağı” belirtilerek, Şam hükümetine üstü kapalı bir uyarıda da bulunuldu.

 

RUSYA'DAN SINIRLI DESTEK

Moskova ve Pekin bu kez Konsey'in geri kalanıyla aynı yönde oy kullansa da Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, BM’nin devreye girmesine verecekleri desteğin sınırlı olduğunu vurguladı.

 

Çurkin, “Suriye’nin egemenliğine duyduğumuz saygıdan dolayı, dış müdahaleye yönelik yıkıcı girişimler ya da herhangi bir yanıltıcı çözümü dayatmak konusunda uyarılarımızı yaptık” diye konuştu.

 

ABD'NİN METNİ DEĞİŞTİRİLDİ

Kabul edilen kararın tasarı metni, ABD ile birlikte Güvenlik Konseyi'nin altı üyesi İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya, Kolombiya, Fas tarafından hazırlandı.

 

Metinde, ABD'nin hazırladığı ilk metne göre bazı değişiklikler bulunuyor. Bu değişikliklerin, temel olarak Suriye rejiminin tek başına hedef gösterilmesine karşı olan Rusya ve Çin'in tasarıyı veto etmemesi için yapıldığı belirtiliyor.

 

SURİYE'DE KAN DURULMUYOR

Öte yandan ülkeden şiddet haberleri de gelmeye devam ediyor. Muhaliflerin oluşturduğu Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Halep'in İzae bölgesindeki cenaze törenlerine katılanların üzerine güvenlik güçlerince açılan ateşte 3 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını ileri sürdü.

 

Muhaliflerin kalesi olarak bilinen Humus ve başkent Şam'ın banliyösündeki olaylarda ikişer kişinin yaşamını yitirdiği ve Humus kentinde operasyonların hala sürdüğü belirtildi. Örgüt, Dera'nın Casim ilçesinde rastgele tutuklamaların gerçekleştiğini ve ilçedeki doktorların evlerinin güvenlik güçlerince kuşatıldığını aktardı.

 

SURİYE MUHALİFLERİ SUÇLADI

Suriye resmi haber ajansı Sana ise “krizin çözümünü sabote etme amacıyla silahlı terör gruplarının eylemlerini sürdürdüğünü” iddia etti. Sana’ya göre muhaliflerin yaptığı iddia edilen saldırılardan bazıları şöyle sıralandı:

 

- Şam kırsalında düşen Adra kentinde emekli Albay Akil Mahmut’a suikast eylemi düzenlendi.

 

- Halep’in el-İzaa Bölgesinde sivillere karşı yaylım ateşi açılarak kamu ve özel mülklere saldırıldı. Kentteki Radyo televizyon Binası ablukaya alındı. Reşit Camisine namaz kılmak için gelen sivillerin toplanmaları fırsat bilinerek etrafa yaylım ateşi açıldı. Halkın çağrıları üzerine güvenlik birimleri bölgeye girdi. Yaralılara yardım etmek ve hastaneye kaldırmak için bölgeye gelen Kızılay ambulans aracına saldırıldı, şoförü linç edildi. Bir eczane ve polis kulübesi kundaklandı, kasıtlı olarak bölgede yakılan araba lastikleriyle kara dumanların yoğun bir şekilde yükselmesine yol açıldı.

 

- Dera kırsalının Şeyh Meskin Beldesinde Polis Halit Rehhal’ın evi basıldı. Polis yaralanırken, babası Fuat Rehhal ve kardeşi Musab Rehhal hayatını kaybetti.

 

- Dera kırsalında düşen Ciyza kentinin güneydoğusunda iki ceset bulundu. Cesetlerin Hama’dan Yarbay Muhammed Ali Atbe ve İdlib’ten Üsteğmen Mecd Mahir Bekri’ye ait oldukları belirtildi.

 

- Şam kırsalına düşen Duma bölgesinde de güvenlik birimleri İdlib’ten Abd Ali el-Muti, Şam kırsalı Kefar Batna bölgesinde Zekiye el-Lahham ve Dmayr bölgesinde de Ahmet el-Abdullah adlı vatandaşların cansız bedenlerini buldular.

 

- Sabah saatlerinde Hama ilindeki askeri birliğine gittiği sırada Albay Muhammed Avad İyd, pusu kurularak kaçırıldı.

 

- İdlib kırsalının Teftanaz Beldesinde muhaliflerin koyduğu bir bombanın patlaması sonucunda iki çocuk ağır yaralandı. 4 yaşındaki Muhammed Taha ve 7 yaşındaki İman el-Hatip adlı iki çocuğun sağlık durumlarının ağır olduğu belirtildi.

 

- Çalıntı araçlar kullanılarak Teftanaz Beldesinin kuzeydoğusunda düşen Şalh Köyüne otomatik taramalı silahlar ve pompalı tüfeklerle saldırıldı. Ateş sonucunda Luey Mutlık ve Adnan Mutlık adlı iki sivil öldü, evi kundaklanan Cemal Mutlık da yaralandı. Söz konusu köyde beş ev daha ateşe verildi ve bir kısım sivil kaçırıldı.

 

- İdlib’in el-Tıh Beldesinde Halk Meclisi seçimlerine aday olan Muhammed İsmail el-Ahmet’in evine saldırıldı. Önce ateş edilerek el-Ahmet yaralandı sonra kaçırıldı.

 

- Başka bir grup ise aynı beldede, Macit Ferec el-Arnus adlı sivili kaçırdı.

 

- Deyrezzor ilinin Muhsen Kentinde kurulan bir taziye çadırı yaylım ateşine tutuldu. Saher Muhammed Hüseyin Hilla adlı genç öldü.

 

- İdlib ili Serakib Bölgesinde sivilleri taşıyan bir yolcu minibüsüne ateş açıldı. Minibüste bulunan aynı aileden üç kişi yaralandı.

 

-Lazkiye Kentinin Kneynas Semtinde sağlık merkezi ateşe verildi. Sağlık merkezi deposunda 3 adet dinamitin bulunduğu, yangının ulaşmasından önce dinamitlerin sökülüp çıkarıldığı açıklandı.

 

- Homs Kentinin Zehra Semtinde önce bir eve iki RPG roketi fırlatıldı, insanların roketlerin düştükleri yerde toplanmaları ardından üçüncü bir roket daha atıldı. Hüseyin Tellavi adlı bir sivil öldü, 29 kişi yaralandı.