Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs görüşmelerinin sürdüğü Cenevre'de konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sorunun çözümünün mümkün olduğunu, hatta çözüme yaklaşıldığını söyledi.

Ancak Guterres kimsenin "bir gecede gerçekleşecek bir mucize beklememesi" gerektiğini ifade etti.

Liderlerle birlikte kameraların karşısına geçen Guterres "Uzun süredir tartışılan sınır, mülkiyet, AB ile ilişkiler gibi konularda büyük ilerleme kaydettik. Bunun sonucu olarak iki bölgeli, iki toplumlu bir Kıbrıs Cumhuriyeti konusunda çözüme çok yaklaşıyoruz" dedi.

Yine de yapılması gereken henüz çok iş olduğunu söyleyen Guterres, bunun sadece iki toplumun da güvenlik kaygılarını dindirmekle sınırlı olmadığına da dikkat çekti.

"Umuyorum ki birçok felaketin yaşandığı günümüzde Kıbrıs umudun sembolü olur" diyen Guterres'in açıklamasından satır başları şöyle:

Açılış oturumları aşırı derece yapıcı geçti. Gerekli enstrümanların bulunması konusunda mutabık kalındı. Bundan sonra yapılacak şeyler de var. Konferans bugün bir kez daha toplanacak. Hemen hızlı çözüm, mucize beklenemez.

Biz burada sağlam bir çözüm için çalışıyoruz. Ve bu anlamda gerektiği kadar, gereken şekilde bu amaca ulaşabilmek amacıyla çalışmaya devam edeceğiz.

 Çok net şekilde şunu dile getirmek istiyorum. BM için bizim buradaki rolümüz taraflara destek vermek. Amacımız da anlaşma konusunda destek verme. Herhangi bir başka gündemimiz yok. Her iki tarafın mutabakatıyla sağlanacak bir çözümün peşindeyiz.

Eğer bu bir sinema yarışması olsaydı Oscar'ı hak edenler, Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis beyefendiler bunu kazanırdı. BM de yardımcı oyuncu ödülünü alırdı. AB de bu sürece destek veriyor. Ve BM bağlamında etkili ve güçlü bir şekilde burada elde edilebilecek başarıları süreci her şekilde destekliyor.

Sabırlı olmak lazım, hızlı bir çözümün peşinde değiliz. Ciddi şekilde çözüme dönük çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Bugünkü müzakerelere garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Nikos Kotzias ve Boris Johnson da katılacak.

Cenevre'deki görüşmeler, Kıbrıs'ta barış için yıllar sonra ele geçen en önemli fırsat olarak nitelendiriliyor.

Kıbrıs'ın 50 yıllık müzakereler tarihinde ilk kez Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum heyetler harita takası gerçekleştirdi, birleşik federal bir Kıbrıs'ın iç sınırının nasıl çizileceğine dair görüşler somut bir şekilde ortaya konuldu. Tarafların sunduğu haritalar uzmanların kontrollerinin ardından BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi.

Ancak Kıbrıs görüşmelerindeki tek mesele toprak ya da mülklerin paylaşımı konusu değil. Müzakerelerin gidişatını belirleyecek başlıca sorunlar yetki paylaşımı ve güvenlik.

Kıbrıslı Rumlar, Kuzey Kıbrıs'taki 30 bin Türk askerinin adayı terk etmesini istiyor.

Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ise yaptığı açıklamada bunun söz konusu olamayacağını söylemişti.

Cenevre'de liderler arasında anlaşma sağlansa bile anlaşma onay için Ada'nın iki yakasında referanduma sunulacak.