Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1948 tarihinde Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’nu kabul etmesinin ardından, insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamında yeni bir karar tasarısına imza attı.

BM Genel Kurulu’nda dün yapılan oylamayla kabul edilen tasarıda, nüfusun soykırımdan korunması ve soykırım girişimlerinin engellenmesine yönelik olarak devletlere düşen sorumluluklar bir kez daha teyit edildi. Tasarıda, soykırım suçunun cezasız kalmaması için yürütülen mücadelenin, soykırımların önlenmesine yönelik olarak yürütülen mücadelede önemli bir rol oynayacağı kaydedildi.

9 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’na atıfta bulunan BM Genel Kurulu, Konvansiyon’un kabul edildiği 9 Aralık tarihini, “Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma, Onur ve Soykırım Suçunun Önlenmesi Günü” ilan etti.

Tasarıda, BM üyesi ve gözlemci devletlerin, BM sistemi dahilindeki uluslararası kuruluşların, bölgesel sivil toplum örgütlerinin ve bireylerin, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Konvansiyonu’nda tanımlanan hususlar hakkında yerel toplumları bilinçlendirmesi, Uluslararası Soykırım Kurbanlarını Anma Günü’nü gözlemlemesi ve soykırım kurbanlarının onurlandırılması doğrultusunda anmalar düzenlemesi yönünde teşvik edildiği kaydedildi.



HEPBİRLİKTE “BİR DAHA ASLA!” DEMEK İÇİN…

BM üyesi 84 ülkenin taraf olduğu tasarıyı Genel Kurul’a sunan Ermenistan’ın BM Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Zohrab Mnatsakanyan, soykırımın milyonlarca insanın hayatına mal olan en korkunç suç olduğuna dikkat çekti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, öncelikle 27 Mart 2015’te BM İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’deki oturumunda Ermenistan tarafından gündeme getirilen ve kabul edilen tasarı, soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılmasına yönelik olarak Ermenistan’ın yürütmekte olduğu çalışmalar kapsamında yer alıyor.  

Ermenistan’ın BM Temsilcisi Zohrab Mnatsakanyan, BM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen tasarıya ilişkin yaptığı konuşmada, kolektif suç işlenmesine engel olmak için kolektif sorumluluk üstlenmek gerektiğini ve soykırım mağdurlarının hafızasının bu doğrultuda yardımcı olabileceğini söyledi. Soykırım suçunun önlenmesi ve cezalandırılması yönünde BM’nin tüm kurum kuruluş ve yapılanmalarıyla birlikte etkin bir mücadele yürütmesi gerektiğini ifade eden Büyükelçi Mnatsakanyan, “Hepbirlikte ve sonuna dek ‘Bir daha asla’ diyebilmek için irade de gerekiyor. Soykırım kurbanlarına gösterilecek gerçek saygı, soykırım suçunun önlendiği bir düzenin kurulmasıyla mümkün olabilecek” dedi.

9 ARALIK ERMENİSTAN’DA “ULUSLARARASI ANMA GÜNÜ” İLAN EDİLMİŞTİ

Ermenistan basını, BM Genel Kurulu’nda kabul edilen tasarının 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü, Nazi Almanyası tarafından kurulan Auschwitz-Birkenau ölüm kampının kurtarılışının yetmişinci yıldönümü ve Kamboçya Soykırımı’nın kırkıncı yıldönümüne denk gelmesine dikkat çekti.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan haberlerde, Ermenistan Meclisi’nin Mart 2015 tarihinde, Ermenistan Cumhuriyeti’nin Bayram ve Anma Günlerine İlişkin Yasa’da yaptığı değişiklikle, 9 Aralık tarihini “Uluslararası soykırım kurbanlarını anma günü” olarak kabul etmiş olduğu hatırlatıldı.