Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nda (TCMB) yapılan görev değişikliği uluslararası basında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Amerikan haber ajansı Bloomberg'ün yazarlarından Daniel Moss, Türkiye'de Merkez Bankası'nı yönetmenin 'uluslararası ekonomideki en riskli görevlerden biri olduğu' yorumu yaptı.

Moss, serbest piyasada faiz ve enflasyona dair görüş farkları nedeniyle "Bu göreve gelen herkes ya TL'yi ya da Erdoğan'ı kaybetmekle karşı karşıya" dedi.

Makalede, Naci Ağbal'ın bu görevden çok kısa süre içinde alınması konusunda da "Bu, bir muz cumhuriyetinin sergileyebileceği bir davranış şeklidir, bir G20 ve OECD üyesinin değil" ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN ACI REÇETEDEN GERİ ADIMA ONAY VERMİŞ OLDU'

Moss'un makalesi, "Dört aylık ortodoks [genel kabul gören] para politikaları Recep Tayyip Erdoğan'a çok fazla gelmiş görünüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı, Naci Ağbal'ı Merkez Bankası başkanlığından kovup yerine düşük faiz oranlarını savunan bir ismi getirerek, Ağbal'ın dört aylık görev süresinde dağıttığı acı reçetenin en azından bir kısmından geri adım atılmasına onay vermiş oldu" sözleriyle başlıyor.

'ENFLASYON YENİ BAŞKAN GELDİ DİYE YOK OLMAYACAK'

Yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun selefinin izlediği rotayı eleştirdiğini hatırlatan Moss, "Erdoğan aynı zamanda, Ağbal'ın peş peşe -ve saldırgan- faiz artırımlarının Türk lirasına getirdiği göreceli istikrarın altını oymaya da hazır. Yüksek enflasyon, görevinden ayrılan merkez bankası başkanına fazla seçenek bırakmamıştı; yeni bir başkan geldi diye de ortadan kaybolmayacak" ifadelerini kullandı.

'BU KADAR YÜKSEK FAİZDEN ÇOK AZ LİDER MEMNUN KALIR'

Makalede, Ağbal'ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 200 baz puanlık faiz artışının ekonomistlerin öngördüğünün iki katı olduğu ve 'açıkça Erdoğan'ı provoke etme riski taşıdığı' ancak kasım ayından ayından bu yana toplamda 875 baz puan artış yapılmasından rahatsız olmayacak çok az lider olduğu yorumu yapılıyor. Moss, "Bu özellikle de, iki yıldan kısa süre önce dördüncü merkez bankası başkanıyla çalışacak olan Erdoğan için geçerli" dedi.

'AĞBAL'IN 200 PUAN FAİZ ARTIRIMI ŞART DEĞİLDİ'

Türkiye'de şu an yüzde 19 olan faiz oranı için "Bu, herhangi bir ekonominin veya siyasi sistemin karşılayabilmesi için çok yüksek" diyen Moss, ABD'de 1980'lerin başındaki yüksek enflasyon sırasında bile faizlerin 'stratosferik seviyelere' çıkmadığını belirtti.

Moss, "Türkiye'nin geçen haftaki faiz artışı çok mu aşırıydı?" sorusuna yanıtında da, "Ağbal piyasaları çoktan kazanmıştı, 18 Mart'ta beklentilerin bu kadar üzerine çıkmasına gerek yoktu. Onun dönemi boyunca TL, kalkınmakta olan ekonomiler arasında üçüncü çeyrekte en kötü performansı sergileyen para birimi olmaktan çıkıp, son üç ayda en iyi performansı sergileyen para birimlerinden biri haline gelmişti" dedi. Moss, 200 baz puan artışın 'fiyat artışlarını sınırlamanın ötesine geçip enflasyonu kalbinden hançerlemek amacını taşıyabileceğini' belirtse de, gelişmiş ekonomilerde ve birçok gelişmekte olan ekonomilerdeki çok düşük faizler göz önünde bulundurulduğunda 'düşük bir faiz artışının bile yatırımcı güvenini sağlayabileceği' görüşünü dile getirdi.

'HOYRATÇA ALINDI'

Moss, 200 puan faiz artışını sorgulasa da, Ağbal'ın görevden alınma biçimine sert eleştiriler yöneltti: "Ağbal'ın sınırları zorlayıp zorlamadığı sorusu bir yana, bu göreve getirilmesinden böylesine kısa süre sonra hoyratça görevden alınmasını hiçbir şey haklı çıkaramaz. Şu an Türkiye'de Merkez Bankası'nın başkanı olmak, uluslararası ekonomideki en riskli görevlerden biri olabilir. Bu, bir muz cumhuriyetinin sergileyebileceği bir davranış şeklidir, bir G20 ve OECD üyesinin değil."

'KAVCIOĞLU KİMİ MEMNUN ETMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYOR'

"Ağbal'ın gidişindeki trajedi, Türkiye'nin ekonomik görünümünün tamamen olumsuz olmaması" diyen Moss, birçok veride Türkiye'nin iyi durumda göründüğü yorumu yaptı. Moss, makalesinin sonunda yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun politikaları tamamen tersine çevirip 'ayarları' kasım öncesine döndürmesinin muhtemel görünmediğini belirtirken, geçtiğimiz haftaki faiz artışının geri çekilebileceğini de ekleyerek "Bunun maliyeti olacaktır" dedi. Bir diğer Bloomberg yazarı Ziad Daoud'un sözlerine atıfla "Bu göreve gelen herkes ya TL'yi ya da Erdoğan'ı kaybetmekle karşı karşıya" diyen Moss, "En azından Kavcıoğlu kimi memnun etmesi gerektiğini biliyor" ifadelerini kullandı.