Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık alanındaki suistimalleri önlemek için hazırladığı ’Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi’ 20 ilde uygulamaya başlandı. Yeni sistemle doktorun hastayı görmeden ilaç yazması dönemi de sona ermiş olacak.

 

Avuç içi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulama sistemiyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamada, sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin kimlik doğrulamalarının, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanı ile yapıldığı ancak bu yöntemlerde bazı sorunların ve suistimallerin yaşandığı ifade edilerek şöyle denildi:

 

”Hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin geleneksel yöntemler ile doğru olarak saptanamamasının getirdiği sorunların önlenmesi amacıyla, genel sağlık sigortalılarının, sağlık hizmet sunucularına sağlık hizmeti almak amacıyla müracaatlarında, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti ve biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca kimlik tespiti, biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutarın geri alınacağı hüküm altına alınmıştır.”

 

Açıklamada, genel sağlık sigortalısı olan kişilerin, T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport veya evlilik cüzdanıyla sağlık hizmeti almak amacıyla sağlık hizmeti sunucusuna başvurularında avuç içi damar izi sistemine ilk kayıt işleminin sağlık hizmet sunucusu tarafından yapılacağı, ilk kayıt işlemi tamamlanan genel sağlık sigortalısının sağlık hizmeti sunucuna yapacağı başvuruda MEDULA takip numarası alınması işlemi öncesinde sağlık hizmeti sunucusu tarafından sağ veya sol eline ait avuç içi damar izi sistemi ile biyometrik kimlik doğrulamasının yapılacağı kaydedildi.

 

YENİ SİSTEMİN BAŞLADIĞI İLLER

Ağrı, Amasya, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Iğdır, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Sinop, Şırnak ve Yozgat illerinde sağlık kuruluşlarında avuçiçi damar izi sistemiyle biyometrik kimlik doğrulaması uygulamasına başlandı. Diğer 61 ilde ise uygulamaya 15 Kasım’da başlanacak. Yeni sistemle biyometrik kimlik doğrulaması yapılmayan kişi sağlık kuruluşunda muayene olamayacak ve ilacını alamayacak. Böylece doktorların hastayı görmeden ilaç yazma dönemi de son bulmuş olacak. (Vatan)