Futbolda sol kanat oyuncularını ayrı bir yere koymak gerek. Hem futbolda nadir karşılaşmamızdan hem de farklı bir stilleri, yaratıcılıkları olduğundan(1). Futbolda yaratıcılığın en önemli uğrak yerinin sol kanatla başladığı aşikar… Var olan oyun düzeni dışında davranabilen, zaman zaman akla gelmeyeni yapan, en kritik anda maçı çevirebilenlerden bahsediyoruz. Verili olanın dışında, oyunun/akışın içinde yeni 'kavrama'lar yaratan böylece sahayı da dönüştüren ve böylelikle estetik futbolu bize izlettiren oyunculardan bahsediyoruz. Bir de mücadeleye dayalı oyunun dayatıldığı Premier Lig'de böyle bir solaktan bahsetmek daha da çekici olsa gerek.

Manchester’da 1990’dan beri Manchester United’da aralıksız oynayan Giggs, Ferguson’un Manchester United’da kazandığı başarılarda en değerli yere sahip oyuncu olsa gerek. ‘Sol’ kanattan rüzgar gibi giden bir genç (yaşlanmayan futbolculardan olduğu için bıraksa da futbolu hala genç Ryan…), topla dans edercesine dripling yapan üstat diyebiliriz ancak Giggs için… Ferguson otobiyografisinde onun için, "onu ilk izlediğimde sanki ayakları yere değmiyordu" diyerek ne kadar etkilendiğini gösteriyor.

Cardiff doğumlu solak, bir kulüpte en çok kupa kazanan oyuncular arasında yer alıyor. 12 şampiyonluk, 4 Federasyon Kupası ve 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşadı. 2009’da BBC’nin yılın spor şahsiyeti ödülünü aldı. 2008–2009 sezonunda İngiltere Profesyonel Futbolcular Birliği tarafından İngiltere'de Yılın Futbolcusu ödülüne layık görüldü. Manchester tarihinin de dokuz yüzün üzerinde maça çıkarak en çok forma giyen oyuncusu konumunda…

Giggs, sol kanat oyuncusu olmasına rağmen orta sahanın ortasında hücuma yönelik oynayabiliyordu (hatta Ferguson onu sol bek’te bile kullanmıştı). Dünya’da mücadelenin en yüksek olduğu Premier Lig’de 2011/2012 sezonunda 25, 2012/2013 sezonunda da 22 maçta görev aldı. 2013-2014 sezonuna oyuncu/antrenör olarak başlarken, Moyes görevden alınınca son üç maçta menajer olarak görev yaptı.

Oyun zekasıyla öne çıkan Giggs, özellikle, attığı dikine skor yaratan paslarla futbolseverlerin hafızalarında önemli yere sahip. Mükemmel top tekniği, sert ve kavisli ortaları ile Manchester United’da Alex Ferguson’un takımı tahtaya yazdığı ilk isimdi. Şimdilerde artık Sir Alex emekli... Genç Ryan, Van Gaal'ın teknik ekibinde yer alıyor. Efsane 11 numaralı formasını da genç yetenek Adnan Januzaj giyecek. Giggs, 11 numarayı giymeye başladığında Januzaj doğmamıştı daha... Januzaj bir tarafıyla da en şanslı oyunculardan biri. Giggs ile çalışacak olması onu, efsane 11 numaranın izinden götürebilir.

________

(1) Sadece birkaç isim yazarsak: Giggs, Hagi, Gigi Riva, Giacinto Facchetti, Recoba…