ABD Başkanı Donald Trump'ın, 6 Aralık'ta Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından başlayan süreç bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla devam etti.

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden diplomatlar, ABD'nin kararını geri almasını New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan oturumda oyladı.

128 ülkenin oylarıyla tasarı kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken, 35 ülke çekimser kaldı.

DESTEKLEYEN ÜLKELER

ABD ve İsrail dışında, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Nauru, Mikronezya, Palau ve Togo, Donald Trump'ın Kudüs kararını destekleyen ülkeler oldu.

RET OYU KULLANAN 9 ÜLKE

ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Micronezya, Nauru, Togo, Palau, Kudüs kararına karşı oy kullandı.

ÇEKİMSER OY KULLANAN 35 ÜLKE

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.

Filistin, Venezuela, Pakistan, Bangladeş, Suriye, İran, Maldivler ve Endonezya temsilcileri Trump'ın kararının karşısında olduklarını açıklarken, şu ana kadar sadece ABD ve İsrail temsilcileri, karara destek olan yönde konuşmalar yaptı.

Kanada çekimser kalacağını açıkladı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM kürsüsünde yaptığı konuşmada oylama sonucunun ABD'nin BM'ye bakışını etkileyeceğini söyledi ve oylama sonucunu 'hatırlatacaklarını' belirtti.

Maldivler ve Endonezya temsilcileri konuşmalarına İstanbul'da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesi için Türkiye'ye teşekkür ederek başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oturumda açıklamalarda bulundu:

ÇAVUŞOĞLU: ADALETİN VE BARIŞIN YANINDA OLACAĞIZ

Bir çok kez burada toplandık. Söyledik ki Filistinlilerin hepimiz gibi yaşama hakkı var. Özgür olmaya, refaha hakkı var. Yasadışı işgal devam etmektedir. Nesiller boyu Filistinliler şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Bu oylama Filistin davasının bizim davamız olduğunu göstermektedir. Adaletin ve barışın yanında olacağız.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi evrensel değerleri hiçe saymaktadır. ABD'nin Kudüs kararı hukuka aykırıdır. BM Genel Kurulu'nun görevi adaleti yerine getirmektir.

Filistin Dışişleri Bakanı El Maliki: ULUSLARARASI ÇABALARA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR

Filistin Dışişleri Bakanı El Maliki, Kudüs oturumunda bir konuşma yaptı. Maliki'nin konuşmasından satırbaşları:

Filistinlilerin bağımsızlığı ve barış sürecinin devamı için uluslararası çabalara ihtiyaç duyulmaktadır.

İsrail işgali Filistinlilerin rüyalarını, hayallerini göz ardı etmiştir. Filistinlilere ateş ettiler. Kız çocuğunu gecenin bir vakti annesinin yanından aldılar. Filistinlileri, Arapları buradan uzaklaştırmak değil bir araya getirme ihtiyacı doğmuştur. Filistin halkı güçlü durarak hem Kudüs'te hem de caddelerde varlık göstermelidir. Filistinli insanların kutsal değerlerini koruduklarını hatırlamakta fayda var.

ÜYE ÜLKELERİN 3'TE 2'SİNİN KABUL OYU VERMESİ GEREKİYOR

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde görüşülen ABD'nin Kudüs kararıyla ilgili tasarıyı 14 ülke kabul etmiş ancak daimi üye ABD'nin veto etmesi nedeniyle tasarı kabul edilmemişti. Bu durum Trump'ın Kudüs kararı nedeniyle ABD'nin diplomatik arenada yalnız kaldığı yorumlarına neden olmuştu.

Genel Kurul'a taşınan tasarının kabul edilmesi için üyelerden 3'te 2'sinin tasarıyı kabul etmesi gerekiyor. Bu da 193 ülkeden en az 129'unun kabul oyu kullanması anlamına geliyor. Kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve sadece tavsiye niteliği taşıyor ancak ABD'nin üzerinde uluslararası baskı oluşması açısından önemli kabul ediliyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU'NDA OYLANACAK MADDELER NELER?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oylanacak tasarıda şu maddeler yer alıyor:

- Kutsal Kudüs şehrinin karakteri, statüsü ve demografik yapısında değişikliğin önünü açacak herhangi bir karar ya da adım yasal olarak hükümsüzdür ve iptal edilmelidir.

- Üye ülkeler Kudüs'te büyükelçilik açmaktan kaçınmalıdır.

- BM, Kudüs'ün statüsü ile ilgili daha önce aldığı kararlara sadık kalmalıdır.

- Kudüs'ün nihai statüsü tek taraflı adımlarla değil, "Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda" belirlenmelidir.

ABD'NİN MALİ KESİNTİ YAPTIRIMI

ABD'nin BMGK'da tek başına kalmasının ardından, BM Genel Kurulu'na kadar yaşanan süreçte en çok konuşulan konulardan biri ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in diğer diplomatlara attığı e-posta ve Başkan Trump'ın tasarıdan yana oy kullanana ülkelere mali yardımları kesme açıklamasıydı.

Haley diplomatlara attığı e-posta'da, Trump'ın oylamayı yakından takip edeceğini ve ABD'nin aleyhinde oy kullanan ülkelerin rapor edilmesini istediğini belirtti.

Donald Trump ise yaptığı açıklamada, ABD'ye karşı ülkelere mali yardım yapılmayacağını söyledi.

ABD'den mali yardım alan birçok ülke bulunuyor. Bu yardımlar askeri yardımlar ve kalkınma yardımları olarak bölünmüş durumda. Bir yıl içerisinde en çok askeri yardım alan ülkeler içerisinde Irak, Afganistan, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Filipinler gibi ülkeler bulunurken, kalkınma yardımları Kenya, Etiyopya, Pakistan ve Kongo gibi ülkelere gidiyor.

Kaynak: Habertürk