Birleşik Haziran Hareketi, bugün Türkiye genelinde 'laik ve bilimsel eğitim için #Ayaktayız" sloganıyla eylem düzenledi.

İSTANBUL: Bilimsel, laik parasız eğitim talebiyle bugün Türkiye genelinde eylemler yapan Birleşik Haziran Hareketi İstanbul'daki eylem için Kadıköy'de buluştu. CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Kadir Gökmen Öğüt de eyleme destek verdi.

Kadıköy'de Altıyol'daki Boğa Heykeli önünde toplanan gruptakiler, ellerinde dövizlerle çeşitli sloganlar eşliğinde Bahariye ve Mühürdar caddelerinde yürüyüşe geçti. Mühürdar Caddesi çıkışında polis barikatı ile karşılaşan grup, tekrar Altıyol'a yürümek isteyince polis izin vermedi.

Eylemciler Kadıköy çarşıda basın açıklaması yaptı. Eylem nedeniyle çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA hazır bekledi. Grup, açıklamanın ardından eylemini sonlandırdı.

ANKARA: BBC Türkçe’den Sinan Onuş’un, Ankara’dan aktardığına göre, Sakarya Caddesi’nde düzenlenen eylemde ise “laiklik” vurgusu öne çıktı.

Birleşik Haziran Hareketi üyeleri, “Yaşasın bilimsel demokratik eğitim”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Gerici, dinci eğitime hayır”, “Hırsız, katil AKP” sloganları attı.

Basın açıklaması sonrası grup, Gezi olaylarında hayatını kaybedenler için Yüksel Caddesi’ne yürüdü.

İnsan Hakları Anıtı önüne karanfiller bırakan grup, Charlie Hebdo’da hayatını kaybedenler için de saygı duruşu yaptı.

BALIKESİR: Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi, bugün saat 13.30'da, Toplu Taşıma Merkezi (TTM) önünde bir araya geldi. 'Yaşasın birleşik mücadelemiz' ve 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' sloganları atan grup, alkışlar eşliğinde Kızılay Caddesi'ne yürüyüşe geçti.

 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız', 'Bu karanlığı haziran güneşi dağıtır', 'Çocuklarımıza dokunma onlarda para yok', 'Bilim olmayan yere külliye desen ne değişir' ve 'Korkma, Bilal bile öğrenmiş Osmanlıca'yı' yazılı pankartlar açan grup, Paris'te hiciv dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırı da kınandı.

ADANA: Adana'da Birleşik Haziran Hareketi (BHH) üyeleri, 'Laik ve Bilimsel Eğitim' talebiyle yürüyüş yaptı. Kent merkezindeki İnönü Parkı'nda toplanan BHH Adana Meclisi üyeleri, 500 metre uzaktaki Atatürk Parkı'na yürüdü. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşe yaklaşık 150 kişi katıldı.

Parkta grup adına açıklama yapan BHH Yönetim Kurulu Üyesi Gülizar Durmaz, çocukların gerici ve mezhepçi bir kuşatma içerisine alınmaya çalışıldığını belirtti. Türkiye'nin laik eğitimden uzaklaştığını savunan Durmaz, "Değerler eğitimi adı altında, 'nasıl iyi eğitimli, aydın ve bilimsel düşünebilen bir insan olunur' sorusunu sorması gereken eğitimin yerine; 'nasıl iyi mümin olunur, nasıl sadık bir eş olunur, nasıl itaatkar olunur' dedirten bir eğitimi dayatıyorlar. Laik ve bilimsel bir eğitim sistemi için mücadele bayrağımızı yükseltiyoruz. Bu iktidara bir uyarıdır ve sadece bir başlangıçtır" dedi.

Fransa'da 12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hedbo Dergisi lehinede slogan atan eylemciler daha sonra dağıldı.

TOKAT: TOKAT'ta 'Birleşik Haziran Hareketi' adı altında toplanan yaklaşık 100 kişilik grubun yürüyüşüne polis engel oldu. Gruba bazı vatandaşlar tepki gösterince zaman zaman arbede çıktı.

Tokatspor- 1461 Trabzonspor karşılaşmasına giden bir grup taraftar eylemcilere tepki gösterdi. Protestocuların üstüne yürüyen gruba polis engel oldu. Daha sonra Birleşik Haziran Hareketi açıklama yapan Erdal Topçam, bugün yeni bir direniş yürüyüşünü başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

"Dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğiz diye yola koyuldular. Eğitim müfredatını hurafelerle doldurdular. Zorunlu din dersleriyle mezhepçi bir saldırı başlattılar. Okullarımızı zorla imam hatiplere dönüştürdüler. Şimdi de zorunlu din dersini anaokullarına indirecek yeni adımlar atıyorlar. Karma eğitimi kaldırmanın planlarını yapıyorlar. Çocuklarımızı gerici- mezhepçi bir kuşatma içerisine almaya çalışıyorlar. Parası olanların özel kolejlere itildiği, yoksulların, işçi çocukların ise piyasa denen çarkın dişlileri arasında harcandığı bir sistem kuruyorlar."

ESKİŞEHİR:  Eskişehir'de bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, laik, bilimsel eğitim için yürüdü. Kalabalık, 'Irkçı, gerici eğitime hayır' sloganı attı. Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplanan kalabalık 'Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız. Birleşik Haziran Hareketi' yazılı pankart açıp Eskibağlar Mahallesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Sık sık 'Irkçı, gerici eğitime hayır', 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür' ve 'Hepimiz Ali'yiz öldürmekle bitmeyiz' sloganları atan kalabalık bir süre Espark Alışveriş Merkezi'nin İsmet İnönü Caddesi tarafında bulunan Ali İsmail Korkmaz'ın heykeli önünde durdu.

Kalabalık daha sonra Espark Alışveriş Merkezi'nin Üniversite Caddesi'ndeki giriş kapısı önünde yürüyüşü tamamladı.

Kaynak: BBC Türkçe, Cumhuriyet