Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü (FATF) geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamayla, kara para aklama ve terör finansmanı konusunda yeterli ilerleme kaydetmediği gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ‘gri listeye’ aldıklarını açıkladı.

FATF tarafından yapılan açıklamada, BAE’nin gözlem sürecinde, ‘kara para aklama’ ve ‘terör finansmanı’ konularında “gözle görülür ilerleme” kaydettiği ancak bu ilerlemenin “yeterli” olmadığı gerekçesiyle ‘gri listeye’ alındığı belirtildi.

BAE Ocak ayında FATF tarafından gözlem sürecine alınmıştı.

BAE yetkilileri, duruma ilişkin yaptıkları açıklamada kara para aklama ve terör finansmanı konusundaki geliştirilmesi gereken konularda FATF ile koordineli bir şekilde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

BAE Para Aklama ve Terör Finansmanıyla Mücadele Ofisi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“BAE, FATF’nin bulguları ve BAE Ulusal Eylem Planı çerçevesinde, uluslararası ortaklarıyla koordineli çalışmalarıyla, suçluları ve yasadışı finans bağlantılarını tespit etme, dağıtma ve cezalandırma çalışmalarına devam edecek.”

"GRİ LİSTE" NEDİR?

FATF’nin gri listesinde aralarında geçtiğimiz ayında Türkiye’nin de eklendiği 23 ülke bulunuyor.

Gri listede, ‘kara para aklama’ ve ‘terör finansmanıyla mücadele’ konusunda eksikleri bulunan ülkelerin yakın gözlem altında tutulması öngörülüyor.

Kuruluşun, İran ve Kuzey Kore gibi bu konularda işbirliğine yanaşmayan ülkelerin bulunduğu bir ‘siyah listesi’ bulunuyor.

TÜRKİYE GRİ LİSTEYE ALINMIŞTI

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Ekim 2021’de kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye'nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurdu.

Gri listede yer alan 22 diğer ülke arasında Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen yer alıyor.

Bu kararla beraber Türkiye, kurumun Uluslararası İşbirliği İnceleme Grubu tarafından izlemeye tabi tutulacak.

FATF NEDİR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK'ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bünyesinde kuruldu.

11 Eylül 2001 tarihinden sonra vizyonuna terörün finansmanı ile mücadeleyi de dahil eden FATF'nin halen 32 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 34 üyesi bulunuyor.

Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF'e üye oldu.

FATF'in üyeleri şöyle:

ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, Hong-Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Lüksemburg, Meksika, Norveç, Portekiz, Rusya Federasyonu, Singapur, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan, Avrupa Komisyonu, Körfez İşbirliği Konseyi.

FATF faaliyetlerini, Genel Kurul toplantıları ve çeşitli konularda çalışmak üzere oluşturulan çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütüyor.

FATF, her yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştiriyor.

Bu toplantılar her yıl genellikle Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yapılıyor.

FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmekte.

FATF, ülke raporunda tespit edilen eksiklikleri iki yılda bir yapılan güncelleştirme (Biennial Update) ve düzenli izleme (Regular Follow Up) ile takip ediyor.