Geleceğiniz için birikim yapmak istemenize rağmen bir türlü ilk adımı atamıyor musunuz? Bireysel emeklilik sistemine dahil olarak kazancınızın bir kısmıyla birikim yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Üstelik bireysel emeklilik devlet katkısı sayesinde birikimlerinizi hızla artırabilirsiniz. İşte, Bireysel Emeklilik Sistemi ve bireysel emeklilik katkısı hakkında bilinmesi gerekenler...

BES Devlet Katkısı Nedir?

Çalışanların aktif olarak iş hayatına katıldıkları yıllarda düzenli birikim yapmalarını sağlayan BES sistemi, bu sayede katılımcıların alıştıkları yaşam standartlarını emeklilikte sürdürmelerini hedefliyor. BES devlet katkısı ise katılımcıların birikim hedeflerine çok daha kolay ve hızlı şekilde ulaşmasını sağlıyor. Bireysel emeklilik devlet katkısı şöyle işliyor: Sisteme yatırılan her katkı payı için %25 tutarında devlet katkısı, emeklilik hesabına yatırılıyor. Örneğin ayda 200 TL katkı payı ödüyorsanız bu tutarın %25’i olan 50 TL, devlet katkısı olarak birikimlerinize ekleniyor.

BES Devlet Katkısından Faydalanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bireysel emeklilik devlet katkısından faydalanmak için sisteme katılıp düzenli katkı payı ödemek yeterli oluyor. Bunun dışında herhangi bir başvuru ya da işlem yapmak gerekmiyor. BES’e dahil olarak düzenli katkı payı ödeyen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes devlet katkısından faydalanabiliyor. Birden fazla BES sözleşmesi olan katılımcılar, yatırdıkları toplam katkı payı üzerinden devlet katkısı alabiliyor. Sadece BES devlet katkısının bir üst limiti var. Buna göre bir yıl içerisinde ödenen toplam devlet katkısı, söz konusu yıl için açıklanan yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının %25'ini aşamıyor. Yani 2021 yılında yıllık asgari brüt ücret 42.930 TL olduğu için yıllık devlet katkısı tutarı, bu meblağın %25'i olan 10.732,5 TL'yi geçemiyor.

BES Devlet Katkısına Hak Kazanmak İçin Genel Şartlar Nelerdir?

Bireysel emeklilik hesabına yatırılan devlet katkılarını kullanmaya hak kazanmak için sistemde kalma ile ilgili süre şartları bulunuyor. Buna göre 1 Ocak 2013’ten itibaren sistemde 3 yıldan az bulunanlar devlet katkısına hak kazanamıyor. BES’te 3 (dahil)-6 yıl kalanlar devlet katkısının %15’ini, 6 (dahil)-10 yıl kalanlar devlet katkısının %35’ini almaya hak kazanıyor. Sistemde 10 yıl ve daha fazla kalan ancak henüz 56 yaşını doldurmayanlar %60’ına hak kazanırken,  10 yıl ve daha fazla kalıp 56 yaşını tamamlayarak emekli olanlar ise devlet katkısının tamamını alabiliyor. Devlet katkısı hesaplanırken her sözleşme ayrı değerlendiriliyor. Örneğin iki farklı BES sözleşmeniz varsa ve bu sözleşmelerden biri 6 yıl, diğeri 3 yıl önce başlamışsa  6 yıllık sözleşmeniz için devlet katkısının %35'ine, 3 yıllık sözleşmeniz için ise %15'ine hak kazanıyorsunuz.

Siz de düzenli birikim yapmanın avantajlı bir yolunu arıyorsanız Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajlarından faydalanabilirsiniz.