Uygar Gültekin / AGOS

Fotoğraftaki üç arkadaştan Ezgi ve Polen, Kobane’ye yardım kampanyası için Suruç’a gittiler. İkisi de hayatını kaybetti. İki arkadaş yan yana gömüldüler.

Dilan ise okulunda çıkan bir sorun nedeniyle son anda Suruç’a gidememişti.

Dilan, 27 yaşında. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İktisat yüksek lisansı yapıyor. Ezgi Sadet Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü öğrencisi. Polen Ünlü de İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi. İkisi de henüz 21 yaşında. HDP için Beşiktaş’ta seçim kampanyasında üç arkadaş beraber çalışmıştı. Dilan’la HDP Beşiktaş İlçe binasında cenazeler İstanbul’a yola çıktığında görüştük. İlçe binası kalabalık ama derin bir sessizlik var. Cenaze hazırlıkları için herkes oradan oraya koşturuyor.

“Ben tesadüfen orada değildim. Son anda gidemedim. Orada olamamanın yarattığı bir ağırlık var. Zaten bu ülkede tesadüfen yaşıyoruz” diyor Dilan.  Fotoğrafın hikayesini anlatıyor, “Seçim dönemi boyunca gece gündüz beraber çalıştık.  Seçim sonuçlarını kutlamaya gittik. O gün bana kolye hediye etmişlerdi. Gideceğini hissedenler hep bir anı bırakırlar arkalarında. Onların da hediyesi o kolye oldu.”

Dilan, Kobane’ye gidiş için yapılan hazırlıkları da anlattı, “Orada yaşamın devam edebilme umudunu göstermek istiyorduk.  Çocukların ihtiyaçları üzerine bir hazırlık yapıldı. Çocuk parkı, kütüphane ve bir de hatıra ormanı yapılacaktı. Çocukların ihtiyacı olan oyuncaklar ve kıyafetler toplandı. Temsili bir adımdı. Biz 300 kişi Kobane’de bunu yapabiliyoruz. Orada bir yaşamın devam edebilme umudu olduğunu göstermek amacındaydık.”

‘ONLAR TÜRKİYE İÇİN BİR KIYMETTİR’

Bölgede yaşanan savaşın ve tehlikenin farkında olduklarını söyleyen Dilan, savaşın sadece Kürtlerin bir savaşı olmadığını göstermek istediklerine dikkat çekiyor, “Kürdistan bugüne kadar kendi dostlarını her zaman kucaklamıştı. Bunu daha fazla göstermek için oradaydılar. İçlerinde Laz, Çerkes, Türk ve Araplar vardı. Küçük bir demokratik Türkiye otobüsü gibi. Savaşın tehlikesini göze alarak 18-20 yaşındaki gençlerin oraya gidebilmiş olmaları sadece HDP için değil Türkiye için kıymetlidir.”

Çektikleri selfie’nin sosyal medyada çok dolaşmasından da rahatsız olmuş. Özellikle katliama sevinenlere oldukça öfkeli, “Eğer o çocukların neye inanarak gittiklerini, büyük fedakarlıklarla gecelerini gündüze kattıklarını görmeseydim, bu insanlar için mi öldüler diyecektim. Ama onlar da üzülmeyi öğrenecekler."