ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile geliştirdikleri korona virüsü aşısının yüzde 95 etkili olduğu açıklayan BioNTech şirketinin CEO'su Uğur Şahin ile şirketin baş tıp danışmanı  Özlem Türeci, kendilerine ve şirket çalışanlarına henüz aşı yapılmadığını söyledi. "Klinik düzenlemeler nedeniyle aşı yaptırmamıza izin verilmiyor" diyen Şahin, 'herkesle beraber aşı olacaklarını' aktardı.

'HERKESLE BERABER ERİŞİMİMİZ OLACAK'

Gazeteci Kara Swisher'ın sorularını yanıtlayan çift, Covid-19 aşısının yalnızca klinik denemeler kapsamında uygulanabileceğini ifade etti. Şahin, şöyle konuştu: “Şirket çalışanlarının klinik araştırmalara katılmasına izin verilmiyor. Bu da, aşıya diğer insanların da erişimi olduğunda erişebileceğimiz anlamına geliyor."

'AŞI KONUSUNDA KİMSEYİ İKNA ETMEK İSTEMİYORUZ'

Türeci, aşı konusunda şüphesi olanları ve Covid-19 aşısının 'tehlikeli olduğunu' düşünenleri nasıl ikna edeceklerini soran Swisher'ı “Biz kimseyi ikna etmek istemiyoruz” diyerek yanıtladı. Türeci, “Bizim katkımız, şeffaf olmak ve elde ettiğimiz verileri mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde kamuyla paylaşmaktır” ifadelerini kullandı.

'ABD SEÇİMLERİYLE VE SİYASETLE İLGİLENMİYORUZ'

ABD'de 3 Kasım'da düzenlen seçimlerde yarışı kaybeden Başkan Donald Trump, aşı çalışmalarının 'kendi başkanlığı altında başladığını' söylemiş ve aşıyla ilgili olumlu haberlerin 'seçimlerde kendisini zayıflatmak için geç açıklandığını' iddia etmişti. Swisher, Türeci ile Şahin'e Trump'ın aşı sonuçlarının açıklanmasının 'siyasi amaçlar nedeniyle ertelendiği' iddialarını sordu.

Türeci “Bu iddialara nasıl cevap veriyorsunuz” diyen Swisher'a “Burada, Almanya'da ABD seçimlerine müdahale etmekle ilgilenmiyoruz. Biliyorsunuz ki, klinik araştırmalar oldukça düzenli ve bu geciktirebileceğimiz veya hızlandırabileceğimiz bir şey değil” yanıtını verdi. “Siyasetle ilgilenmiyoruz” diyen Şahin ise şu ifadeleri kullandı: “Günün sonunda ilgilendiğimiz tek şey, bu aşıyı olabildiğince hızlı geliştirmek. Ve etik standartlara uymalıyız, bilimsel standartları takip etmeliyiz. Pazar günü sonuçları öğrendim ve ertesi sabah açıkladık. Bu o kadar önemli bir bilgi ki, basın ekibimiz, uygun bir rapor sunmak için bütün gece çalıştı.”