Dersim'deki 8 Mart mitinginde, Dersim Devlet Hastanesi'nin önünde toplanan binlerce kişi Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

"Rosalardan Sakinelere yolunuz yolumuz sözünüz sözümüdür" ve "Örgütlenerek direneceğiz direnerek kazanacağız" şiarıyla düzenlenen eylemde Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Sosyalist Kadın Meclisleri'nden Elif Çelik konuşma yaptı.

'KADIN YAŞAMDIR; YAŞAM, ÖZGÜRLÜK BARIŞTIR'

İlk olarak konuşan Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, Paris’te öldürülen 3 Kürt kadın siyasetçi şahsında mücadelede yaşamını yitiren kadınların önünde saygı ile eğildiğini söyleyerek cezaevlerinde bulunan kadınları selamladı; “Biz kadınlar kimliğimiz için mücadele ederken neden tutuklanıyoruz? Emeğimizi sömürenlere soruyoruz; Neden namusu kendi bedenlerimizde ödüyoruz?” diye sordu. Şahin, “Kadın yaşamdır, yaşam özgürlüktür özgürlük barıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

SEYİT RIZA'NIN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Burada konuşan BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak ise konuşmasına, Seyit Rıza'nın "Ben sizin hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu, ama ben sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun" sözleriyle başladı, "Bugün de Sakine ve yoldaşlarının direnişi, mücadelesi düşmana dert olmuştur" sözlerini dillendirerek, Paris'te üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülüşünü hatırlatarak Paris suikastının aydınlatılması gerektiğini söyledi ve Roboskî katliamına da değindi, "Geçtiğimiz günlerde hazırlanan raporun kime ait olduğu biliyoruz. Eğer barış ve çözüm istiyorsak işte Roboskî'yi aydınlatın. Katilleri ortaya çıkarın" diye konuştu.

Kışanak, 4. Yargı Paketi'ne dikkat çekti, "Eğer bu halkla barışmak istiyorsanız, operasyonları durdurun, tutuklu siyasetçileri serbest bırakın, baskınlardan, tutuklama teröründen vazgeçin" dedi.

SAVAŞ EN FAZLA KADINLARI VURUYOR

Kışanak'ın ardından söz alan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, kadınların verdiği mücadeleyle bugünlere gelindiğini söyledi, "Barış görüşmelerinin konuşulduğu bugünlerde kadınlar sözünü daha fazla söyleyecektir. Çünkü savaş en fazla kadınları vuruyor. Analar artık evlatlarını bu savaşta kaybetmek istemiyor. Kadınıyla yaşlısıyla, genciyle, Kürdüyle Türküyle, Ülevisi ve Sünnisiyle hep birlikte bu barış halayına duracağız" dedi.

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk ise Abdullah Öcalan'ın 8 Mart mesajını okuyarak alana gelenleri selamladı.

TALEPLER DİLE GETİRİLDİ

Sosyalist Kadın Meclisleri adına mesaj okuyan Elif Çelik, tüm kadınlara mücadele çağrısı yaptı, "Adil onurlu demokratik barışı kazanacağız" dedi.

"8 Mart ücretli resmi tatil ilan edilsin. Kadın cinayetleri durdurulsun. Ev emekçisi kadınların görünmeyen ev içi emeği ücretlendirilsin" şeklinde talepleri sıralayan Çelik, "Buradan şehitlerimize verdiğimiz sözü yineliyoruz. Mücadeleyi yükselteceğiz, kadın dayanışmasını, büyüteceğiz. Erkek egemen kapitalist sistemi yıkana kadar kavgaya devam edeceğiz diyoruz. Bu duygu ve coşkuyla hepinizin mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

MİTİNGİN ARDINDAN SAKİNE CANSIZ'IN MEZARINA GİDİLDİ

Yeni Demokrat Kadın, Barış Anneleri, Roboskîli Aileler ve kadın tutuklular adına mesajların okunduğu mitingde Ayşegül Kolivar ve Rojda konser verdi. Mitingin ardından kadınlar, Sakine Cansız'ın mezarına giderek karanfiller bıraktı. (ANF)