Eski Başbakan, AKP Milletvekili Binali Yıldırım, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın da canlı bağlantıyla katıldığı, 20 Ocak 2021 tarihli Edirne İl Kongresi’nde, 18 yıllık iktidarlarının ilk yıllarında darbe ve vesayet heveslilerinin meydanlarda olduğunu belirterek: "Hatırlayın, Balyozlar, Ergenekonlar... Bunlar yalan mıydı, elbette bunlar vardı. Ortalığı karıştırmak için ellerinden geleni yaptılar. Çeşitli girişimlerde bulundular. Partimizi kapatmak istediler. Ordu göreve diye gösteri yaptılar. Bazı provokasyonlara imza attılar ve bu faaliyetler, Ergenekon diye dava konusu oldu. Bunları unutmamız mümkün değil. Unutursak olmaz. Benzeri gelişmelerin yaşanmaması için hafızamızda diri tutmalıyız bu yapılanları” dedi.(1)

Binali Yıldırım’ın konuşmasında, Ergenekon, Balyoz davalarında “Abartma, sulandırma” olduğu, ancak bu davalarda gerçeklik payının da bulunduğunu söylemeye çalıştığı anlaşılmakta.

Ortalığı karıştıranları, bu eylemleri yapanları siz de sorguladınız, yargıladınız. Yaşam boyu tutukluluk cezaları, yüzlerce yıl özgürlüklerinden yoksun bırakılmasına ilişkin cezalar verildi. Bu cezalar yüksek yargı organlarınca onaylandı. Burada en küçük gerçeklik payı varsa, suçlu-suçsuz ayrımı yapmadan herkesi bir gecede neden salıverdiniz?

“Bu davalarda gerçek abartılmış, sulandırılmış” diyor Binali Yıldırım. Davaların gerçek yönleri var, bunlar abartılmış, sulandırılmış anlamı çıkıyor anlatımından. Davaların gerçek yönleri varsa, yargılananlar neden aklandılar?

Davalar gerçek değil, yargılananlar haksızlığa uğratılmışlar, haksız yere yargılanmışlarsa, bu davalar bir kurguysa, bu haksızlığı yapanları neden gereği gibi yargılamadınız?

Ergenekon, Balyoz Davalarını başlatanlarla bir zamanlar yan yana, iç içeydiniz. Bunların yanlışı yapmalarını hiç mi sezinleyemediniz? Sezinlediyseniz neden önlemediniz? 17-25 Aralık yolsuzluk dosyaları ortaya dökülmese Silivri’yi boşaltacak mıydınız?

Binali Yıldırım’ın bu yaklaşımı yeni değil. Birkaç örnek:

“Örneğin 9 Ekim 2016’da “Ergenekon ve Balyoz sapına kadar gerçekti” dedi.

Örneğin 23 Ekim 2016’da “Ergenekon ve Balyoz vardı, FETÖ’cüler sulandırdı” dedi.

Örneğin 14 Temmuz 2017’de “Ergenekon ve Balyoz yalan değildi, meşru hükümete ve milli iradeye karşı darbe girişimiydi” dedi.

Örneğin 16 Ağustos 2017’de “Darbeciler, Ergenekoncular, Balyozcular sırasını savdı, görevi FETÖ’cülere devretti” dedi.

Örneğin 26 Şubat 2018’de “Önce Balyozcular, Ergenekoncular, onları defettik” dedi.

Görülüyor ki Erdoğan’ın kandırıldık demesine rağmen, Binali Yıldırım döne döne Ergenekon’un olduğunu savunuyor ve FETÖ kumpasına sahip çıkıyor”.(2)

Gelen tepkiler zerine Ahmet Hakan’a açıklama yapan Yıldırım, gerçek savını gizlemeden kendisini savunmaya çalışıyor.

Binali Yıldırım, “FETÖ, vesayetçi odakların çabalarını, kendine alan açmak maksadıyla kullanmıştır. Ergenekon davasındaki konuları abartmış ve sulandırmıştır. Hakikati yalan haline getirmiştir. Bu abartma ve sulandırma sonucu da davalarda çeşitli mağduriyetlere yol açmıştır. Hak edilmeyen acılar yaşandı. Onların hissiyatlarını tabii ki anlıyoruz. Benim sözlerim, onlara yapılan haksızlığı yok sayma anlamına gelmez. Mağduriyet yaşayanların tabii ki yanındayım” diyor.(3)

Ergenekon, Balyoz Davalarında haklı olanın yanındaysanız, bu davalarda haksız olanlar da mı var? Bunlar kimler?

FÖTÖ’nün siyasi ayağı araştırılsın önergelerini neden TBMM’de geri çevirdiniz?

Bir gün bu davalar da gerçek boyutlarıyla ortaya konup tartışılacak. Gün gelir bu ve benzeri davaların gerçek yüzleri de, ortaya serilir. Güneş çamurla sıvanamıyor.

-----------------------------------------------------------------

(1) Gazeteduvar.com.tr İnternet Gazetesi, Binali Yıldırım: Balyozlar, Ergenekonlar... Bunlar yalan mıydı, elbette vardı, 20.01.2021

(2) Güler, Mehmet Ali, Binali Yıldırım neden FETÖ kumpasına sahip çıkıyor? Cumhuriyet Gazetesi, 25.01.2021

(3) T24.com.tr Bağımsız İnternet Gazetesi, “Balyozlar, Ergenekonlar yalan mıydı?” diyen Binali Yıldırım’dan açıklama: Mağduriyet yaşayanların tabii ki yanındayım, 24.01.2021