Elektronik eşya satış şirketi BİMEKS işçileri 3 aydır ücretlerinin ödenmediğini söyledi. Asgari ücret zammı sonrası yol ücretleri kesilen ve “Cebimizde işe gidecek para bile yok” diyen işçiler patrona seslenerek ücretlerinin ödenmesini istedi.

Eren Ergen'in Evrensel'de yer alan ahberine göre, 58 ilde 200’e yakın mağazası bulunan şirket bünyesinde 1600 işçi çalışıyor. 3 aydır işçilerine ücret ödemeyen BİMEKS’in reklamları televizyonlarda dönüyor, gazetelerde çıkıyor. İşçiler bu duruma “Reklamların verildiği kuruluşların hiçbiri ödenmeyen ücretlerimizi ve sorunlarımızı dile getirmiyor” diye tepki gösterdi. İşçiler elektrik, su, doğal gaz faturalarını ödeyemedikleri için birçok kişinin doğal gaz kullanamaz hale geldiğini anlattı. Servis olmadığı için mağazaya kendi imkanlarıyla gittiklerini hatırlatan işçiler, asgari ücret zammı sonrası yol ücretinin de kesildiğini hatırlatarak “Cebimizde işe gidecek paramız yok” dedi. İşçiler patrona şöyle seslendi: “Reklam değil ücretimizi ver.”

Emeklerinin karşılığını alamayan işçiler, sendikal örgütlenmeleri de engellenince haklarını hukuksal olarak aramaya karar verdiklerini belirtti. İşçiler şöyle devam etti: “İlk ay şirketin durumunun kötü olduğuna dair bir mail geldi, bizlerden idare etmemiz istendi. Ancak bu durum 3 ay sürdü. 3. ayın sonunda ise gelen mailde işverenin evinin dahil ipotek altında olduğunu, bizlerin bir aile olduğumuzu ve idare etmemiz gerektiğini belirttiler. Bunun üzerine ise mağaza bölge müdürleri biz işçileri ikna etmeye çalıştılar. Ancak biz BİMEKS işçileri olarak aile olmadığımızı çalışma koşullarından dolayı çok net biliyoruz.”

Çalışma koşullarının ağırlığına dikkat çeken işçiler, 8 saatlik çalışma süresinde 45 dakika yemek molası dışında sürekli ayakta çalışma zorunluluğu olduğunu söyledi. İşçi ücretlerinin her mağazaya göre değiştiğini anlatan işçiler, “Üstelik bir işçi önce işverene olan maliyeti kadar satış yapabilirse prim almaya hak kazanıyor. Önceleri mağazada çalınan ürünlerin ücretleri çalışanlardan kesilmezken son 1.5-2 yıldır çalınan veya kaybolan her ürünün ücreti tüm mağaza çalışanlarından kesiliyor. Maaşlarımızdan keyfi olarak kesintiler yapılıyor. Neye göre kesinti yapıldığını ya da hangi hesaplamayla olduğuna dair bilgi de verilmiyor” dedi.