Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan faciaya ilişkin bilirkişi raporuna göre facianın yaşandığı maden ocağı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından aylar önce denetlendi ve ciddi kusurlar nedeniyle kapatıldı.

Ancak aradan bir ay geçmeden ve eksiklikler giderilmeden maden yeniden açıldı. Su patlamasının ‘doğal afet’ olmadığı vurgulanan raporda, “Maden
İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), kazaya dolaylı olarak sebebiyet vermiştir” denildi.

28 Ekim 2014 günü Ermenek’teki Has Şekerler Madencilik’e ait ocakta meydana gelen kazada yeraltı suyunun ocağa dolması üzerine 18 işçi hayatını kaybetmişti. Kazanın olduğu en yakın yere 775 kotuna inen bilirkişinin hazırladığı rapora göre facia, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün ihmalleri nedeniyle adeta göz göre göre geldi.

Rapora göre yapılan şikayetler üzerine adı geçen madende denetim yapan MİGEM müfettişleri madenin çalışmasının mümkün olmadığını tespit etti. MİGEM heyetinin maden ocağı mahallinde teknik değerlendirmesi sonucunda 1 Temmuz 2014 tarihli hazırladığı raporda, rödövansçı firmalara ait ocaklarda ‘can ve mal emniyeti kapsamında tehlikeli durumların bulunduğunun tespit edildiği’ gerekçesiyle üretim faaliyetlerinin durdurulması kararı şirketlere tebliğ edildi.

MİGEM’in 21 Ağustos 2014 tarihli hazırladığı raporunda da ‘eski imalatlı bölgelere yakın bölgelerde yapılan çalışmalarda üretim ayakları ile hazırlık bacası sürülen yüzeylerden, uzunlukları 25 metreden aşağı olmayan kontrol sondajlarının yapılarak ilerlemelerin yapılması’ gerekliliği resmen belirtildi ve işverene tebliğ edildi. Ardından Karaman İl Özel İdaresine yazı yazılarak maden sahası üretime kapatıldı. Fakat daha aradan 3 hafta gibi çok kısa bir süre geçmesine rağmen, üstelik de kapatma yazısında belirtilen eksikliklerin hiç birisi giderilmediği halde ikinci bir yazı yazılarak maden sahsının tekrar üretime açılması sağlandı.