Gezi Parkı Direnişi sırasında Ankara’da Güven Park’ta polis kurşunuyla vurularak öldürülen Ethem Sarısülük’ün öldürülmesine ilişkin rapor hazırlandı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre; TRT’de görevli üç kişilik bilirkişi heyeti, “Ateşleme sırasında sanık polisin ateş eden kolunun pozisyonunu değiştirecek şekilde sağ koluna taş isabet etmediği”ni belirtirken, Sarısülük’ün vurulduğu 3. atışta sanığın bileğini belirgin şekilde aşağıya indirdiğini tespit etti.

Hazırlanan 17 sayfalık raporda sanık polis ile göstericiler arasında bir mücadele yaşandığı, sanık polisin yere diz çökmüş olan bir göstericinin kafasına sağ ayağıyla sert bir tekme attığı, çevredeki göstericilerin de polise taş attığı belirtildi.

3 EL ATEŞ

Polisin kaskına bir taş isabet ettiği aktarılan raporda şu ifadelere yer verildi:

“Sanık polis memuru geriye doğru sıçrayarak sağ elinde tutmakta olduğu tabancasının emniyetini açar. Sanık polis memuru sağ elinde taşıdığı tabancasını yukarıya kaldırarak ilk ateşlemeyi gerçekleştirir.

“Sarısülük’ün ilk ateşleme sırasında taş atmak üzere sağ elini yukarıya doğru kaldırdığı görülmektedir. Sanık polis memuru, ikinci ateşlemeyi gerçekleştirir. Görüntülere göre ikinci ateşleme sırasında Ethem Sarısülük’ün sağ elindeki taşı sanık polis memuruna doğru attığı görülmektedir.

“Sanık polis, sağ elindeki tabancasını yukarda tutmaya devam ederek bu kez 3. ateşlemeyi gerçekleştirir. 3. ateşleme sonrasında Ethem Sarısülük başını sola doğru çevirir. Ethem Sarısülük yere yuvarlanır. Sanık polis, ters yöne döner ve olay yerinden uzaklaşır.”

“ŞAHBAZ’IN KOLUNA TAŞ İSABET ETMEDİ”

Bilirkişiler, Ahmet Şahbaz’ın birinci atışta iki ayağının yere bastığını, 2. atışta sadece sağ ayağının yere bastığını belirterek şunlara yer verildi:

“3. atışta ise atışı yapan şahıs sıçrar pozisyonda olup parmak uçları yere değmektedir. Atışları yapan şahsın bel kısmından öne doğru belirgin bir biçimde eğildiği, atışları yapan şahsın omuz kısmında silahı tutan sağ kolunu aşağı doğru belirgin bir biçimde indirdiği, 3. atışta ise polisin sağ bilek kısmında bileğini aşağıya doğru belirgin bir biçimde indirdiği tespit edilmiştir.”

Raporun sonuç bölümünde ise sanık polise göstericiler tarafından ataşleme öncesi ve sırasında sopa ile vurulmadığı belirtilerek, “Ateşleme sırasında ateş eden kolunun pozisyonunu değiştirecek şekilde sağ koluna taş isabet etmediği, 3. ateşleme sırasında kolunun pozisyonunu değiştirecek herhangi bir etken ihtisas alanımız dahilinde tespit edilememiştir” denildi.

ANKARA EMNİYETİ’NİN RAPORU YALANLANDI

Raporda, görüntülere göre silah atışları öncesinde sanık polise isabet eden taş sayısının tahminen 6, silah atışları sırasında polise isabet eden tahmini taş sayısının ise 2 olduğu belirtilirken, “Atış öncesinde atılan tahminen 4 ve atış sırasında atılan 2 taşın isabet edip etmediği tespit edilememiştir” denildi.

Ankara Emniyeti, soruşturma sırasında savcıya gönderdiği raporda Ahmet Şahbaz’a 37 taş isabet ettiğini iddia etmişti.