Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Maltepe Havagazı Fabrikası'nın yıkımının gerekli önlemler altında yapılmadığını dair İdari Mahkeme'ye başvurmasının ardından bilirkişi raporu açıklandı.

Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş, "Açtığımız dava karşısında bilirkişi heyeti inceleme yaptı ve inceleme raporu açıklandı. Çünkü bilirkişi raporu diyor ki, 'asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan mevzuata aykırı bir yıkım süreci yaşanmıştır' Bu ne demek? Yani bu süreçte gerçekten halkın sağlığını tehdit eden bir potansiyelin varlığına dikkat çekiyor" dedi.

Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını da hatırlatan Karakuş, şunları söyledi: 

"15 Şubat 2017 tarihi itibariyle yine Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Tabip Odası olarak sizin karşınıza geçip 350 ton asbestli malzeme içeren Maltepe havagazı fabrikasının çok önemli bir tehdit olduğunu ifade etmiştik. Çünkü 350 ton asbestli malzemenin bulunduğu yapı hepimizin sağlığını tehdit eder boyutta idi. Tam bu açıklamadan 10 gün sonra Büyükşehir Belediyesi ciddi bir şekil önlem almadan 25 Şubat'ta elektrik santralini yıkmaya başladı. Ne karantinaya aldı ne de bizim iki odanın ifade ettiği asbest yönetmeliği ile ilgili çalışmaları yapmadan yıkıma başladı. Bu konuda da biz yüzey ölçümler aldırdık, belli noktalarda asbestin dağıldığını tespit ettirdik ve kurumlara, her yerlere başvuruda bulunduk. Suç duyurusunda bulunduk hatta binanın yıkımı ile ilgili idari mahkemeye dava açtık ve yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bu süreç içerisinde özellikle kamuoyunda çıkıp yanıltıcı açıklamalar yaptı Büyükşehir Belediyesi"

BİLİRKİŞİ RAPORUNU AÇIKLADI

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Karakuş, açtıkları dava sonrası bilirkişi inceleme heyetinin yaptığı çalışmanın ardından inceleme raporunu açıkladığını belirterek, şöyle konuştu: 

"O gün bize 'halkı galeyana getiriyorsunuz', 'öyle bir şey yok' diyenlerin bugün oturup tekrar başlarını önlerine koymalarını ve vicdanlarının nezdinde kendirini bir daha değerlendirmelerini isteriz. Çünkü bilirkişi raporu diyor ki, 'asbest yönetmeliğinin gerektirdiği önlemler alınmadan mevzuata aykırı bir yıkım süreci yaşanmıştır' Bu ne demek. Yani bu süreçte gerçekten halkın sağlığını tehdit eden bir potansiyelin varlığına dikkat çekiyor"