Ege Üniversitesi’nde 27-29 Kasım tarihleri arasında düzenleneceği açıklanan 1. Uluslararası Katılımlı Homeopati Kongresi tepki çekti.

Bilim camiasında ‘sahte bilim’ olarak kabul edilen homeopatinin kongresi için hazırlanan sitede Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek’in davet mektupları yer alıyor.

British Medical Journal’da yayımlanan araştırmalara göre herhangi bir faydası olmadığı kanıtlanan homeopatinin tedavi yöntemi olarak kullanılmasının etik kuralları ihlal ettiğine yönelik eleştiriler dünyadaki pek çok sağlık örgütü tarafından dile getirilirken Türkiye homeopatiyi “tamamlayıcı tıp” statüsüne sokmuştu.

“Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği”ne karşı açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği, “Umut tacirliği ahlaki de, hukuki de değildir” ifadelerini kullandığı açıklamasında homeopatinin tıp fakültesinde dersinin anlatılmadığı, bilimsel olarak geçerliliği kabul edilmemiş, hatta hastaya zarar vermeyeceğine dair bilgiye de sahip olunmayan pek çok uygulamanın bu yönetmelikle kamu hastanelerinde uygulanabileceğine dikkat çekmiş; esas amacın insanların sağlığını ve hastalığını ticari bir meta haline getirmek olduğunu ifade etmişti.

Ege Üniversitesi ve Klasik Homeopati Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği bu kongreye karşı yurttaşlar imza kampanyası başlattı. (Birgün)