50 binden fazla yıldızın hareketlerini inceleyen yeni bir araştırma, HIP 85605 adlı yıldızın Güneş Sistemi'ne öldürücü kuyrukluyıldızlar gönderebileceğini ortaya koydu. Kuyrukluyıldız yağmurunun yaşanması için en az 240 bin yıl var.

'Nemesis' ve 'Ölüm Yıldızı' olarak adlandırılan senaryolar, Güneş Sistemi'ni ölümcül kuyrukluyıldız yağmuruna tutabilecek bir yıldızın tespit edilmesiyle yeniden gündeme geldi. Gökbilimciler, HIP 85605 adı verilen turuncu cücenin 240 bin ila 470 bin yıl içinde Güneş Sistemi'ni sarsacak bir etki oluşturabileceğini belirtti.



Bailer-Jones tehlikeli şekilde Güneş'e yaklaşabilecek yıldız sayısının 42 olduğunu tespit etti. Bu yıldızlar arasında bugün 16 ışık yılı mesafede olan HIP 85605'in, yüz binlerce yıl içinde Güneş'e 767 milyar ile 3.8 trilyon kilometre yaklaşma olasılığı bulunduğu belirtildi.

Araştırmada yer alan Rider Üniversitesi'nden KJohn Bochanski, NBC News'e yaptığı açıklamada 'tespit edilen tehdidin insanlığı yok etme riskinin oldukça düşük olduğunu' ifade etti. Bochanski binlerce yıl sonra Güneş Sistemi ve dış sistemlerde koloni kuracağı düşünülen insanlığın karşılaşabileceği tehditleri öngörebileceklerini belirterek, "Derin uzayda bizi bekleyen riskleri şimdiden tespit etmek geleceğimiz için önemli" ifadesini kullandı.

HIP 85605'in Güneş'e yaklaşması, Güneş Sistemi'ni çevreyelen ve sayısız buzul kuyrukluyıldızdan oluşan Oort Bulutu'nu etkileyebilir. Turuncu cücenin çekim kuvvetiyle oluşacak kuvvet, binlerce öldürücü kuyrukluyıldızı Güneş Sistemi'ne gönderebilir.

NBC News'a konuşan Kansas Üniversitesi'nden Adrian Melott, kuyrukluyıldızların asteroitlere kıyasla daha yıkıcı olabileceğini ve Dünya'da geçmişten kalan dev izlerin çoğunun kuyrukluyıldızlardan kaynaklandığını söyledi.

Melott, Güneş Sistemi'ni bekleyen tehdide karşı nasıl hareket edileceğini düşünmek için 240 bin yıl olduğunu belirterek, 1.6 ışık yılı mesafedeki kuyrukluyıldızların Dünya'ya ulaşabilmesi için daha da fazla vakit gerekeceğini söyledi.

Bochanski, Dünya'nın ayakta kalma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, Jüpiter'in gezegenimize büyük bir kalkan olduğunu hatırlattı. Jüpiter en son olarak 1994'te Shoemaker-Levy 9 kuyrukluyıldızını önlemişti. (Al Jazeera)