Mart 2011’den bu yana Merkür gezegenini gözlemleyen Messenger uzay aracı görevini nihayet sona erdirdi. Merkür’deki donmuş haldeki suların varlığını tespit eden Messenger, gezegen üzerinde kendi kendini imha etti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından 2004 yılında tasarlanan ve 2011’de Güneş Sistemi’nin en küçük gezegeni Merkür’e gönderilen Messenger görevini sonlandırdı. NASA’nın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, Messenger uzay aracı helyumdan oluşan yakıtını tükettikten sonra Merkür’ün yüzeyine doğru saatte 14 bin kilometre hızla çarparak imha oldu.

En son 24 Nisan’da bir manevra gerçekleştiren Messenger, bu şekilde deposundaki son helyumu da tüketmişti.

Aynı gün NASA Bilimsel Misyonlar Direktörü John Grunsfeld tarafından yapılan açıklamada, “tarihte ilk olarak Güneş Sistemi’mizdeki heyecan verici bir gezegeni olan Merkür hakkında çok iyi bilgilere sahibiz” demişti.

Nisan 2011’de Merkür’e gönderildiğinde görev süresi 1 yıl olarak öngörülen Messenger uzay aracının gezegen etrafındaki görevi 2 kez uzatılmıştı. Messenger’in sunduğu en önemli bilgiler arasında Merkür gezegeninde bol miktarda su bulunması olmuştu.

Gezegendeki sular kraterlerde buz halinde bulunurken, 180 kilometrekarelik bir alanda en az 3 kilometre kalınlıkta. Merkür’deki sular, gezegenin hiç bir zaman güneş görmeyen kutup bölgelerinde bulunuyor.

Merkür hakkındaki önemli bulgularda imzası olan Messenger uzay aracı toplamda 446 milyon dolara mal olmuştu. Messenger’dan önce de 1974-1975 yılları arasında Merkür’e 3 kez yaklaşan Mariner 10 uzay aracı gönderilmişti. (ANF)