NASA, Mars’ta bulunan keşif aracı Curiosity’nin çok önemli bir keşif yaptığını belirtti. Bu bulgunun tarih kitaplarına geçeceği ve Aralık ayının ilk haftasında resmen açıklanacağı öğrenildi.

NASA konu hakkında kesin bir açıklama yapmıyor.

AÇIKLAMA ARALIK'TA YAPILACAK İDDİASI

İddialara göre NASA, Aralık'ın ilk haftasında resmi açıklama yapacak. Bu açıklamanın 3-7 Aralık arasında San Francisco'da düzenlenecek 2012 Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında yapılabileceği ifade edildi.

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’na ev sahipliği yapan California Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) jeolog John Grotzinger, Curiosity’nin en son analizlerinde çok ilginç sonuçlar elde ettiğini belirtti.

'TARİH KİTAPLARINA GEÇECEK'

Curiosity'nin, Mars Numune Analizi (SAM) cihazına döktüğü en son numunede ‘bir şey’ keşfettiği söylenirken, Grotzinger, National Public Radio’ya (NPR) yaptığı açıklamada, “Curiosity’nin elde ettiği en son bulgular tarih kitaplarına geçecek. Gerçekten çok etkileyici görünüyor” dedi.

MİKROBİYOLOJİK YAŞAM TESPİT EİLMİŞ OLABİLİR

Grotzinger’in açıklamasının ardından, Mars’taki jeolojik yapıların kimyasal bileşenlerini ve bu bileşenlerin yoğunluklarını analiz eden Curiosity’nin, Kızıl Gezegen’de mikrobiyolojik yaşam tespit etmiş olabileceği ifade edildi.

Grotzinger, gönderdiği e-posta’da, "elde edilen sonuçların Dünya’yı sarsabilecek boyutta olduğunu, bu yüzden Curiosity ekibinin elde edilen bulguların doğruluğunu teyit etmek için birçok kontrol gerçekleştireceğini" söyledi.

'BEKLEDİĞİMİZ KEŞİF ORGANİK MATERYALLER OLACAK'

Arizona Üniversitesi Ay ve Gezegen Laboratuvarı'ndan Peter Smith, “Eğer yapılan keşif tarih kitaplarına geçecekse, açıklanmasını beklediğimiz keşif organik materyaller olacak” dedi.

ARAÇLAR DAHA ÖNCE SONUÇ ALAMAMIŞTI

Mars’a 1976’da inen ve Kızıl Gezegen’in toprağına değen ilk insan yapımı araçlar olan Viking-1 ve Viking-2’de organik molekül arayışından sonuç alamamıştı. (cnn)