Dünyadaki tüm gökbilimcilerin en büyük gök olaylarından biri olarak düşündüğü Güneş tutulması bugün gerçekleşecek.

En net olarak ABD’nin Güney Carolina ve Oregon bölgeleri arasındaki 112 kilometrelik bir hatta izlenebilecek. Bunun yanında Kuzey Amerika’nın birçok eyaletinden de takip edilebilecek.

Tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye olarak açıklanan güneş tutulması esnasında, tıpkı bir ışık kaynağının önüne konulan siyah bir perde gibi ay güneş ışığını kapatacak ve dünyaya vurmasını engelleyecek.

BİLETLER TÜKENDİ

Kuzey Amerika’da otellerin çoğu Güneş tutulmasını izlemek isteyen insanlar tarafından dolduruldu. Tutulmayı canlı olarak seyretmek isteyen insanlar dünyanın dört bir yanından ABD’ye akın ediyor. Bölgedeki tüm otellerin rezervasyonları aylar öncesinden doldu.

Güneş tutulması seyriyle birlikte festivaller de düzenleniyor. Tennessee eyaletindeki Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı’nda tutulmayı izlemek için düzenlenen özel turun biletleri 10 dakika içinde tükendi.

TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay’ın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.