Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki akşam, “4G ile zaman kaybetmemize gerek yok. İki yıl içerisinde Türkiye de 5G’ye geçmeli. Aksi takdirde Türkiye adeta 4G’li bir çöplük haline döner” demesiyle birlikte 4G ihalesinin geleceği belirsizliğe düştü. 4G teknolojisine geçişi 'seçim vaadi' olarak açıklayan AK Parti beyannamesinin akıbeti ise merak konusu.

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Erdoğan, Aselsan’ın Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Netaş ve Türk Telekom bünyesindeki Argela ile 4G için geliştirdiği milli baz istasyonunun sergilendiği standı gezdi. İddialara göre bu stantlarda 4G ile ilgili yapılan araştırma ve yerli üretim çalışmalarının aktarılması üzerine Erdoğan tepki gösterdi ve “Dünya artık 5G için çalışıyor. Biz niye 4G için çabalıyoruz” dedi.

Geçtiğimiz hafta da Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öge Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun 4G ihalesini öne çekmesinin "milli altyapı çalışmasını engellediği" yönünde bir çıkış yapmıştı.

4G PROJESİ BELİRSİZLİĞE İTİLDİ

Böylece Aselsan’ın 4G için geliştirdiği Milli Baz İstasyonu Projesi de belirsizliğe itildi. Aselsan yönetiminin önümüzdeki günlerde toplanarak, projeye devam edip etmeme konusunda karar vereceği belirtiliyor.

4G AKP’NİN SEÇİM BEYANIYDI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 4G uyarısı, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 4G’ye geçiş vaadinin yer aldığı AK Parti’nin seçim beyannamesini de vurdu. Beyannamede, “Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim” bölümünün “Bilgi toplumuna dönüşüm” ara başlığı altında yer verilen “4G Projesi”ne ilişkin şu vaatte bulunuldu:

 “3G’ye göre 10 kat hızlı veri transferi imkânı sunan projede belli oranda yerli üretim yapılması da planlamaktadır. 4G mobil elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik yetkilendirme çalışmalarını başlattık ve bu hizmetlerin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. 4G elektronik haberleşme ekipmanlarının yurt içinde üretilmesine yönelik teşvikler vereceğiz.”