Charles Darwin’in, kopyaları ve ayrıntılı notlarını da içerecek notları, 12 binin üzerinde dijital kopya halinde Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi tarafından online yayınlandı.

Koleksiyon, Darwin’in  doğal seçilim” teriminden 1859’daki temel eseri “Türlerin Kökeni”nin yayımlanmasına kadar olan tarihin izini sürüyor.

Ünlü evrim kuramcısının bilimsel makalelerinin neredeyse tümü Cambridge Üniversitesi Kütüphanesi’nin elinde bulunuyor. Geçen sene, Darwin’in duygusal yönüne işaret eden mektuplar yayınlanmıştı. Kütüphane, bu son yayınlanan materyallerin de evrim teorisinin gelişiminin anlaşılması için önemli olacağını ve tüm dünyadaki bilimsel araştırmalara katkıda bulunacağını umuyor.

"BELGELER, 'KÖKEN' İÇİN ATILAN TOHUMLARIN YEŞERMESİNİ SAĞLAYACAK"

Üniversiteyle birlikte çalışan Darwin Elyazmaları Projesi’nin yöneticisi Profesör David Kohn, “Bu belgeler ‘Köken’ için atılan tohumlarının yeşermesini sağlayan yatağı oluşturuyor” diyor: “Darwin burada doğal seçilimi işledi ve doğal seçilimi destekleyecek kavramları yapılandırdı. Yine burada evrimsel anlatısını oluşturdu, argümanları ve sunum stratejileri ile, bir kısmını reddettiği, bir kısmını ise ‘Köken’in yayınlanmasıyla gün yüzüne kavuşturduğu kişisel bir deney yaptı.

EVRİM KURAMININ FORMİLE EDİLDİĞİ İLK DENEME DE KOLESKSİYONDA

Koleksiyon, henüz görülmemiş olan 1830’larda yazdığı “Transmutasyon” makalesi ve “Metafizik” defterlerini ve 1842 tarihli “Karakalem Taslak”ı de içeriyor. Bunlar, Darwin’in doğal seçilim terimini ilk kez kullandığı “Türlerin Kökeni” kitabının basılmasının 155. yılında görücüye çıkmış oldu. “Transmutasyon”, Darwin’in tam bir evrim kuramını formüle etmeye çalıştığı ilk denemesi.

Üniversite, Haziran 2015’te Darwin’in ‘Köken-sonrası’ notlarını da içeren mektuplarından 300 kadarının da resimlerini yayınlamayı planladığını açıkladı.