Gündelik yaşamda, hapşırmak veya esnemenin bulaşıcı olup olmadığı bir merak konusu.

Uzmanların bir kısmı bu gibi durumları ‘empatik refleks’ olarak değerlendirirken; bir kısmı ‘sıkıntı’ ile ilişkilendiriyor. İngiltere Sussex Üniversitesi ise bunların ötesine geçerek, üşümenin bulaşıcı olup olmadığı konusunda bir araştırma yapmış ve bulgularına göre; yalnızca soğuktan titreyen birisine bakmak, üşümek için yeterli!

İlginç bir araştırmaya yönelen bilim insanları; ellerini soğuk suya koyan insanların videosunu izleyen gönüllülerin, kendi vücut ısılarının bir anda belirgin bir şekilde düştüğünü gördüler. Brighton ve Sussex Tıp Fakülteleri bilim insanlarının araştırmalarına  göre; insanlar ısı yayılımına karşı hayli duyarlı.

Araştırmayı yöneten Nöropsikiyatrist Dr. Neil Harrison, bu tür bilinçsiz fizyolojik değişikliklerin, kişilerin, birbirlerini anlamasına ve diğer toplumlar ve yaşam şartları arasında empati kurmalarına olanak sağlayabileceğini düşünüyor. Bir başka insanı taklit etmenin; kişilerin psikolojik durumuyla ilgili bir özümseme yaratarak, karşısındakinin nasıl hissettiğini ve nasıl motive olduğunu daha kolay anlayabileceğine inandığını da belirtiyor.

İnsanlar, oldukça sosyal yaratıklar. Karmaşık gruplarda toplu yapılan çalışmalarda bu sonuca varan bilim insanları adına konuşan Harrison, eğer insanlar birbirleri ile hızlıca empati kurup birbirlerinin duygu, düşünce ve motivasyon kaynaklarını tahmin edemeseydi, bu tarz bir çalışmada başarılı bir sonuca ulaşmanın mümkün olamayacağının altını çiziyor.

Plos One adlı gazetede yayımlanan araştırma için; 36 katılımcının her birine, ellerini belirgin derecede sıcak ya da soğuk suya koyan aktörlerin bulunduğu sekiz ayrı video izletiliyor ve aynı anda katılımcıların ellerinin ısısı ölçülüyor. ‘Soğuk’ videoyu izleyen katılımcılarının ellerinin ısılarının belirgin derecede düştüğü gözlemlenirken; ‘sıcak’ videonun ise herhangi bir değişime neden olmadığı saptanıyor.

Dr. Harrison bu durumu, sıcak videoların inandırıcılığının daha az olabilmesiyle bağdaştırıyor; çünkü suyun sıcak olduğu, yalnızca video başındaki buhar gösterimi ve aktörün elinin pembe olması gibi küçük ipuçları barındırıyor; ancak soğuk videoda buz blokları tüm süreç boyunca açıkça görülüyor. Bu da, kuşkusuz, videonun inandırıcılığını arttırıyor. Harrison, insanların diğer insanlara karşı, soğuk durumlarda sıcak durumlara göre daha duyarlı olduğuna dair başka bulgular olduğunu da ekliyor.

Kaynak: bilim.org