Adobe’nin Photoshop, Illustrator, Fireworks gibi yazılımlarını bir araya getirdiği Creative Suite’in yeni versiyonu olan CS6′yı resmi olarak duyurdu. Bununla birlikte Adobe, Creative Cloud isimli yeni abonelik sistemini de tanıttı.

 

Adobe, bugüne kadar oluşturulan bütün sürümlerin Creative Cloud’da birleştiğini açıkladı. Cloud sayesinde eski sürüme göre daha çok uygulama cazip aylık abonelik ve öğrenci-öğretmen gibi opsiyonları ile sunulacak.

 

Sürüm, Adobe’nin yeni HTML5 tasarım ve geliştirme araçları Muse ve Edge içerecek ve sürüme Adobe’nin tablet uygulamaları da entegre edilecek. Sunulan bu rahatlık sayesinde kullanıcılar, uygulamaları çeşitli cihazlarda deneyebilecekler.

 

Güncellemeler ve yeni hizmetler için lansman tarihi açıklanmamasına rağmen Techcrunch’ın haberinde ürünlerin 30 gün içinde piyasaya çıkmasının planlandığı belirtiliyor. Aşağıdaki tabloda aboneliklere göre kullanıcıların sahip olacağı ürünler bulunuyor.

Haberin devamında, güncelleştirmede büyük çaplı değişikliklerin olduğu ancak en önemli ve tartışma yarabilecek kapasitede olan değişikliğin, Adobe’nin CS6 için bir ödeme hizmetine gidecek olduğu okuyucuya belirtiliyor. Adobe’nin Pazarlama Müdürü Scott Morris konu ile ilgili yaptığı açıklamasında kullanıcıların abonelik sistemine geçmesinin çeşitli ürünleri kullanmak için en avantajlı yol olduğu dile getiriyor.

 

Photoshop’un korsan programlar arasında listenin başlarında bulunduğunu ve ödeme hizmetinin sadece korsanla savaşmak için bir yol olarak görülmemesi gerektiğini, ancak bu yol ile korsanın kolayca önüne geçilebileceğini Morris tarafından açıklanıyor.

 

Creative Cloud, sadece Adobe programlarını depolayan bir abonelik servisi değil. Bir online depolama ve paylaşma bileşeni. En önemli yeniliklerden bir tanesi; tablet ve mobil cihazlar ile senkronize olup, düzenlenebilmesi. Örneğin, Dropbox gibi uygulamalar ile dosyalarınızı yükleyip arkadaşlarınız ile paylaşabiliyorsunuz. Kullanıcıların ek depolama satın alma seçeneklerinin yanında, 20 GB ücretsiz alana sahip olacaklar.

 

Sürüm sayesinde, kullanıcılar iOS, Android veya web tabanlı uygulamalar ile kendi dergilerini bile Adobe’nin yayımcılık ve web hosting hizmetleriyle yayımlayabilecek. Ayrıca abonelere Typekit erişimi alındığı takdirde 700 fontluk bir web tasarımı erişimi sunuluyor.

 

Creative Cloud’un yeni sürümlerinde bizleri, daha fazla depolama alanı ve kullanıcı erişimi bekliyor. Yöneticilerin bireysel kullanıcı ihtiyacına göre daha fazla disk alanı verilecek ve deviantART gibi bir paylaşım ağı yaratılacak. Ek olarak, Adobe, abonelerin ihtiyaçları doğrultusunda çalışan bir destek ve danışmanlık sistemi geliştirecek.

 

Aşağıda, kullanıcılar için hazırlanan tabloda geliştirilen yeni özellikler bulunuyor. (Ekincan Şener / Sosyalmedya.co)