Eski örnekleri yeniden inceleyen bir DNA araştırması, Aborijinlerin Avustralya’da yaşayan ilk halk olduğunu kanıtladı.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan rapor, Avustralya’nın en eski insanı olduğu düşünülen Mungo Adamı’na ait DNA dizilerini keşfettiğini iddia eden bir araştırmayı çürütüyor.

Bu önceki araştırma, Aborijinlerin Avustralya’ya yerleşen ilk insanlar olmadığı, ve Mungo Adamı’nın kıtada Aborijinlerden daha önce yaşamış fakat soyu tükenmiş bir insan türü olduğu şeklinde yorumlanmıştı.

Griffith Üniversitesi İnsan Evrimini Araştırma Merkezi’ndeki bilim insanları, Avustralya’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Willandra Göller Yöresi’nde keşfedilen Mungo Adamı’nın DNA’sını yeni bir yöntemle tekrar inceledi.

Profesör Lambert, önceki çalışmanın Mungo Adamı ile ilgili yanlış sonuçlar ortaya çıkardığını belirtiyor ve “Mungo Adamı’ndan alıp yeniden test ettiğimiz örnekler, 5 farklı Avrupalı insanın DNA dizilimini içeriyor. Yani bunların hepsinde kontaminasyon (modern insan DNA’sı bulaşması) olmuş.”

“Aynı zamanda yine Willandra’dan 20’den fazla antik insanın DNA’sını yeniden inceledik. Mungo Adamı’nın gömüldüğü yere çok yakın bir yerde gömülü olan farklı bir insanın genomunu bulmayı başardık. Böylece Mungo Gölü’nün ilk sakinlerinden birinin genomik DNA dizilimini ortaya çıkardık.”

“Önceki araştırmalarda kullanılan örnekleri, daha gelişmiş teknolojiyle yöntemleriyle yeniden inceleyerek, Aborijinlerin ilk Avustralyalı olduğunu destekleyen güçlü bir kanıt elde ettik.” diyor.

Profesör Lambert ortaya çıkan sonuçların, daha gelişmiş DNA teknolojilerinin Avustralya’daki insanlık tarihine ait başka gizemleri de çözebileceğini gösterdiğini belirtiyor.

“Artık antik Aborijinlerin kalıntılarından, kayda değer genetik bilgiler elde edilebileceğini biliyoruz. Ayrıca ilk kez bir araştırma, Avrupalılar’ın gelişinden daha önce kıtada yaşamış bir Aborjine ait mitokondriyel DNA dizilimini ortaya çıkardı.” diyor Lambert.

Araştırma, yerel halklar olan Barkindjii, Ngiyampaa ve Muthi Muthilerle beraber planlandı ve yürütüldü.

Thomas Henry Huxley’nin 1863’te  yayınlanan Man’s Place in Nature (İnsanın Doğadaki Yeri) kitabından beri Avustralya’nın ilk halkları hakkında dünyada ve Avustralya’da büyük görüş ayrılıkları vardı.

(Kaynak: ARKEOFİLİ)