Yeni bir çalışmaya göre araştırmacılar, yunuslarda ölümcül bir virüsün yeni bir suşunu keşfetti. Bilim insanları, bunun diğer deniz canlılarına yayılmasından korkuyor.

İki yıl önce Hawaii'deki Maui adasının açıklarında, genel olarak derin ve tropik sularda yaşayan bir Fraser yunusunun ölü bulunmasından sonra bir çalışma başlatılmıştı.

Otopsi sonucunda yunusta daha önce tanımlanmamış bir cetacean morbillivirus suşu bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu tür bir virüs daha önce bir Fraser yunusunda hiç görülmemişti.

Cetacean morbillivirus, insanlarda kızamık ve çiçek hastalığıyla bağlantılı ve dünya genelinde balina popülasyonlarında birkaç ölümcül salgına neden olmuştu. Brezilya'da Guyana yunusları (Sotalia guianensis) arasında çıkan bir salgın 200'den fazlasının canına mal olmuştu.

Bilim insanları Hawaii sularındaki bu farklı suşun diğer deniz canlılarını da etkileyebileceğinden korkuyor.

Çalışmanın başyazarı ve Hawaii Üniversitesi (UH) Manoa bünyesindeki Hawai'i Deniz Biyolojisi Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Kristi West, The Hill'a verdiği demeçte "Bu, Hawaii'de yaşayan bizler için de önemli çünkü bu virüsten kaynaklanacak bir salgında savunmasız kalabilecek başka birçok yunus ve balina türü de var (burayı yuva bilen yaklaşık 20 tür bulunuyor)" ifadelerini kullandı.

Dr. West, popülasyonu 200'e düşen yalancı katil balina gibi nesli tükenmekte olan türler konusunda özellikle endişe duyduğunu söyledi.

Muhtemel salgınlara dair endişelere rağmen araştırmacılar, bazı yunus ve balinaların yeni suşa karşı bağışıklığa sahip olabileceğini söyledi. Öte yandan, bu teorinin doğrulanması için antikor testleri gerekli.

Araştırmacılar, bölgedeki tüm virüs salgınlarını takip etmenin zor olduğunu belirtti. Hastalıkları teşhis eden bir merkez olan UH Health and Strand Laboratuvarı, Hawaii'deki ölü yunus ve balinaların yüzde 5'inden daha azını analiz ediyor.

Kaynak: Independent Türkçe