Korkulan Ebola virüsünün dağılmasını engellemek için yeni çalışma yapan araştırmacıların manipüle etmesi gereken yalnızca tek bir enzim. Virüsün kendini kopyalayarak daha fazla virüs parçası ve enfeksiyon üretmesi yeteneğini elinden almak bir enzimle mümkün.

Çalışmanın sonuçları bilimsel bir dergi olan Molecular Cell ‘de yayımlandı ve çalışma University of Copenhagen ve  Almanya’daki Phillips Universität Marburg’tan araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research’ten Profesör Jakob Nilsson, Ebola virüsünün insan hücresine girdiğindeki tek amacının kendini hızlı bir şekilde kopyalamak olduğunu belirtiyor. İlk olarak tüm proteinlerini, sonrasında ise genetik materyalini kopyaladığını, ancak belirli bir enzimin inhibe edilmesinin (engellenmesi) Ebola virüsünün kendini kopyalama yeteneğini ortadan kaldıracağını ekleyen Profesör Jakob Nilsson, Ebola enfeksiyonunun yayılmasının bu şekilde engellenebileceğini iletiyor.

Birkaç yıl önce Ebola virüsü Batı Afrika’yı harap etmişti ve binlerce insan son derece tehlikeli olan Ebola enfeksiyonundan dolayı hayatını kaybetmişti. Günümüzde hala Ebola virüsü enfeksiyonunun tedavisi olmadığından, Ebola virüsü size bulaştığında tek yapabileceğiniz vücudunuzun bağışıklık sisteminin enfeksiyonu yenmesini ummak.

Ancak, yeni bir çalışma yürüten araştırmacılar Ebola virüsü için yeni bir konak faktör (host factor) buldular. Bu faktör, konağın – örneğin insan vücudunun- kendi hücrelerinin küçük bir kısmı olarak tanımlanabilir. Ebola virüsü bu konak faktörü kullanarak kendini kopyalama suretiyle daha fazla enfeksiyona sebep olabilir.

Virüs protein üretmeye başlayabilmek için konak faktör enzimlerinden PP2A-B56’yı üretmeye başlar. Bu nedenle eğer araştırmacılar PP2A-B56’yı inaktive ederlerse virüsün kendisini kopyalama ve daha fazla yayılmayı başlatacak üreme sürecinin önüne geçilmiş oluyor.

PP2A-B56 enzimi inhibe edildiğinde (üretimi engelendiğinde veya durdurulduğunda) uzun bir sürecin ilk ayağı kesilmiş oluyor ve Ebola yayılımının önüne geçiliyor. Hücre kültürlerinde modellenen Ebola enfeksiyonu deneylerinde, kontrol grupları ile karşılaştırıldığında inhibe edilen PP2A-B56 enzimi seviyelerinin, bu işlemin yapılmadığı hücre kültürlerine oranla onda bir daha az seviyede üretildiği tespit edildi.

Araştırmacılar şimdiye kadar yalnızca hücre kültürlerine laboratuvar ortamlarında odaklandığından halen Ebola enfeksiyonuna yakalanmış insanlarda bu terapinin işe yararlılığını tespit etmek üzere bir dizi incelemenin yapılması gerekiyor. Bunun için de araştırmacılar öncelikle faz 1 araştırmalarında hayvan deneyleri ile enzimi inhibe edecek ilacı üreterek, insan deneyleri öncesi anlamlı veriler elde etmeyi hedefliyor.

Yeni keşfin sahip olduğu potansiyel diğer filovirüsler gibi benzer yapıya sahip olan virüslere karşı da kullanılabilir. Ancak tabi bu noktada Ebola’ya oranla daha az bilgiye sahip olduğumuzdan, erken klinik araştırmaların dahi diğer virüsler için sıfırdan yapılmasını gerekli kılıyor.

Kaynak: Bilimfili