İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması için yapımı planlanan ve 16 köyü yutmakla tehdit eden Sungurlu Barajı nedeni ile zarar görecek olan Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki Akçaova köyü sakinleri bu baraja karşı mücadele veriyordu. Sungurlu Barajı için hazırlanan ÇED raporu, İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygunsuzluğu nedeniyle iptal edilmişti, bu iptal kararı sonrası bir hukuk zaferi ilan eden köylüler geçtiğimiz Pazar günü bu başarıyı doğa korumacı aktivistlerin de katılımı ile kutladılar.

Dilaver Demirağ’ın Gazete Duvar’da yer alan haberine göre, 27 Ocak 2019, Pazar günü, Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki Akçaova köyünde, köylüler “ÇED iptal, köylü kazandı” sloganıyla ‘topraklarının kurtuluşu’nu bir bayram havasında kutladı. Ancak mücadele sürecinde elde edilen bu zafer köylüleri rahatlatmış değil. Aktivistler ve köylüler, hükümetin yeni bir yasa çıkartarak barajı yapma ihtimaline karşı tetikteler.

NE OLMUŞTU?

Sungurlu Barajı, vatandaşların büyük tepkisine neden olmuştu. Baraj sebebiyle Kandıra’nın Akçaova ve Teksen Köyleri’ni tamamen sular altında kalacak, 16 köy ise yine bu barajdan etkilenecekti. Daha önce Akçaova köyünde ÇED Toplantısı düzenlenmek istenmiş, ancak köylülerin engel olmasıyla toplantı yapılamamıştı.

Mahkeme tarafından, ‘projenin yapılacağı sahanın özelliğine göre gerekli ve yeterli bilimsel araştırma ve irdelemelerin yapılmadığı, keşif esnafında elde edilen bilgi ve bulgular ile dosyada mevcut veriler esas alınarak yapılacak değerlendirmenin ise çevresel etkileri tam anlamıyla ortaya koyamayacağı’ sonucuna varılmıştı. Eksik incelemeye dayalı olarak hazırlanan ÇED Raporu dayanak alınarak verilen dava konusu 4192 sayılı ‘ÇED OLUMLU’ kararında hukuka uygunluk bulunarak iptal edilmişti.