Mustafa Güçlü / Demokrat Haber Köyceğiz

Muğla Köyceğiz'de Sandras’ı Koruma Platformu öncülüğünde sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen bir duyuruyla madencilik faaliyetlerinin yapıldığı alanda bir dizi etkinlik ve yürüyüş düzenlendi.

Yüze yakın endemik bitkiye ev sahipliği yapan Sandras Dağı çevresindeki maden ocağının kapasitesinin artırılmasına ilişkin yapılmak istenen ÇED toplantısına daha önceden yasal olarak itiraz yapılmıştı.

Konuya ilişkin platform bileşenlerinden Neşe Yüzüak: ”Sandras’ta, Muğla, Manisa, İstanbul doğa gönüllüleri bir araya geldik. Amacımız Sandras gibi kadim tarihten bize gelen doğayı korumak. Bu nedenle var olan madenlerle kaplı alanların doğayı tahribatını engelleyeceğiz. Buna vatandaş olarak hakkımız olduğunu düşünüyoruz ve gücümüz de var. Bizi yönetenlerden buranın koruma altına alınmasını istiyoruz. Talebimiz gayet insancıl umut ediyoruz ki bizi duyarlar” dedi.

Yöredeki çeşitli STK’lerin katılımının yanı sıra Köyceğiz Cumhuriyet Halk Partisi ilçe Başkanı Hüseyin Erol’un da destek verdiği eyleme yöre halkının da katılım sağladığı görüldü. Hüseyin Erol konuşmasında: “Sandras platformu olarak Gökçeova Göleti’ndeyiz. Hep birlikte Sandras’a sahip çıkmak için bu konuya ilgisi olan vatandaşlarımızla buluştuk. Bu yöreye karşı, hepimizin yaşadığı yerlere karşı sorumlulukları var. Bu sorumluluklar sadece insana karşı değil; ağaca karşı, yaşayan tüm canlılara karşı. Dolayısıyla doğayı korumak ve çevremizdeki olumsuz etkenleri milimize etmek için bu konuda toplumu bilinçlendirmek için bu tür konulara çok ihtiyacımız var. Bilindiği üzere arkamızda bulanan alan maden sahasına dönüştürüldü, genişletilmek isteniyor. Buna karşı bizi destekleyen tüm arkadaşlarımızla birlikte mücadeleye devam edeceğiz” diyerek yapılan etkinliklere bundan sonra da en yoğun şekilde destek sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

1700 metre yükseklikteki Gökçeova Göleti’nde saat 10.00 da buluşan katılımcılar hazırlıklarını tamamladıktan sonra sloganlar eşliğinde, saat 12.30’da Alfa Olivin Şirketi tarafından tahrip edilen Sivritepe’ye doğru yürüyüşe geçti. Tahrip edilen alanda platform sözcüsü Murat Demirci tarafından okunan basın bildirisinde:

“Her fırsatta ve ÇED raporunda kopyala yapıştır önümüze konan “maden projelerinin bölgemize getireceği kamu yararı…” tamamen dayanaksızdır, gerçekçi değildir, aldatmacadır.

Çünkü hepimiz biliyoruz ki, söz konusu “yarar” sadece belirli bir çevreye yarar. Asıl kamu yararı, sosyo-kültürel yapının, toplumsal huzurun, halk sağlığının bozulmamasıdır. Asıl kamu yararı, bölge doğasının ve su kaynaklarının korunarak gelecek nesillere aktarılmasıdır, hem de en üstün kamu yararıdır.

Bizler, üstün kamu yararı lehine Sandras’ı, Kartal’ı, Altınsivri’yi, Gökçeova’yı bir bütün olarak korumadaki ve bu yaşam kaynaklarımızı bizden sonraki nesillere korunmuş olarak aktarmadaki kararlılığımızı sürdürüyoruz.

Bu vesileyle, tüm bölge halkına sesleniyoruz: Sandras Dağı ve çevresinde açılmak istenen yeni maden sahaları, köylerimize, su kaynaklarımıza, karaçam ormanlarına, yaşayan tüm canlılara sandığınızdan daha yakın. Gözünüzü açın, suyunuza toprağınıza köyünüze sahip.(…) Vakit şimdi suyundan, havasından, ağacından, karından, seyrinden, gölgesinden faydalandığımız Sandras Dağı'na vefa vakti... Vakit, Sandras’ı koruma vakti” dedi.

Basın açıklamasından sonra kalabalık etkinlik alanına geri döndü. Resim Öğretmeni Arzu Aydın Deveci’nin bölgeye ait endemik bitki türlerinden oluşan suluboya sergisinin gezilmesinin ardından şarkılar ve halaylar eşliğinde eylem sonlandırıldı.