Astronomlar ilk kez, bir kara deliğin nötron yıldızı yuttuğunu saptamış olabilir. ABD'de bulunan Ligo Gözlemevi'nin sözcüsü fizik profesörü Patrick Brady konuyla ilgili açıklama yaptı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ABD’de ve İtalya’da yer alan ikiz gözlemevleri Ligo ve Virgo’da çalışan astronomlar, çok büyük yer yerçekimsel dalgaların uzay boyunca yayıldığını gözlemledi. Söz konusu dalgaların, 2 büyük kütlenin birleşmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Gözlemevleri, 2 dev kütleli nesne çarpıştığında uzayın dokusunda meydana gelen ve evren boyunca yayılan minik dalgacıkları yakalamaya çalışıyor.

Gözlem doğrulanırsa, kara deliklerin yıldızları yutarken tam olarak neler yaşandığı ve yıldızların karanlık tarafa bütün halinde mi yoksa parçalanarak mı geçtiği anlaşılabilir.

Daha fazla kanıt toplamak isteyen, dünyanın her yanından astronomlar, gözlemlerini çarpışmanın yaşandığı düşünülen alana, uzayın yaklaşık 1,3 milyar ışık yılı uzaktaki kısmına yoğunlaştırdı.

Ligo Gözlemevi’nin sözcüsü ve Wisconsin-Milwaukee Üniversitesi’nden fizik profesörü Patrick Brady gözlemle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Evreni pür dikkat dinliyoruz. Ne yazık ki sinyal çok zayıf. Kalabalık bir kafede fısıldayarak konuşan birini dinlediğinizi düşünün. Söylediklerini anlamayı bırakın; fısıldayanın kim olduğunu bulmak bile zor olabilir. Bu çalışmada sonuca ulaşmak biraz zaman alacak.”

26 Nisan’da yapılan saptama, Dünya’dan yaklaşık 500 milyon ışık yılı uzaklıktaki 2 nötron yıldızının sarsıcı birleşmesinin tespitinden sadece bir gün sonra gerçekleşti.

Virgo’da veri analizi koordinatörlüğü yapan, Trento Üniversitesi profesörü Giovanni Prodi, 2 birleşme olayının keşfedildiği bu dönemi “eşi bulunmaz bilimsel bir ay” olarak niteledi.