Amerika Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Ay'ın yüzeyinde regolit adı verilen ay tozlarını satın almak için dört şirketle sözleşme imzaladı.

NASA, Ay tozları için şirketlere 1 ila 15 bin dolar arasında ödeme yapacak.

Yapılan anlaşmalar, dünya dışı kaynakların ileride özel sektör tarafından kullanılması için yasal bir emsal oluşturmayı hedefliyor.

NASA'nın yürüttüğü programın başındaki isim Phil McAlister, "Ay regolitini dört şirketten toplam 25 bin 1 dolara satın alabiliyor olmamız olağanüstü" dedi.

Şirketler, Ay'ın herhangi bir yerinden az miktarda regolitler toplayacak. Daha sonra koleksiyonun görüntülerini ve operasyonun yerini tanımlayan malzeme ve verileri NASA'ya sağlayacak.

Görüntülerin ve verilerin toplanmasının ardından, Ay regolitinin mülkiyeti NASA'ya devredilecek ve ajansın Artemis programı kapsamında kullanımı için tek mülkiyeti haline gelecek. Artemis, ABD'nin 2024 yılında iki astronotla Ay'a dönmeyi planladığı programın adı.

HANGİ ŞİRKETLER İHALEYİ KAZANDI?

İhaleleri kazanan şirketler Lunar Outpost, ispace Japan, ispace Europe ve Masten Space Systems.

NASA’nın ödemesi yalnızca ağırlıkları 50 ile 500 gram arasında değişen Ay tozları için yapılacak.

Şirketlerin toplama robotları, 2022 ve 2023'te iniş yapacak olan NASA dışındaki kuruluşlar tarafından finanse edilen, önceden planlanmış Ay'a iniş görevlerinde seyahat edecek.

Bu aşamada, NASA'nın ana hedefi, özel şirketleri içeren yeni bir uzay araştırması aşaması başlatmak. Ajans, transfer edilen ay regolitinin geri getirme yöntemlerini daha sonraki bir tarihte belirleyecek.

Özel sektör, mineralleri ve su gibi diğer kaynakları bulmaya ve Dünya dışında yaşama ve yakıt üretme olanaklarını keşfetme faaliyetlerine katılıyor.

NASA'nın uluslararası ilişkilerden sorumlu üst düzey yetkilisi Mike Gold, gelişmeyi "Özel sektör kuruluşlarının bu kaynakları çıkarabileceği, alabileceği emsali oluşturmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz, NASA, bunları yalnızca NASA'nın faaliyetlerini değil, Ay'da kamusal ve özel kalkınmanın ve keşiflerin yepyeni bir dinamik çağını beslemek için satın alabilir ve kullanabilir." şeklinde değerlendirdi.

Şirketler, sözleşmelerin imzalanması üzerine teklif edilen toplam fiyatların yüzde 10'unu, lansmanda yüzde 10'unu ve projenin başarıyla tamamlanmasının ardından kalan yüzde 80'ini alacak.

Kaynak: Euronews