Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, Burgazada’daki 1. Derece Doğal Sit alanı olan Madam Martha Koyu için açık artırma yoluyla ihale ilanı açıldı.

Kullanım şeklinde 'açık çay bahçesi, restoran, turistik tesis' yazan ihalenin muhammen bedeli 17.500 TL olarak açıklandı. Martha Koyu Dayanışması da Koy'un dokusunun bozulmaması için mücadeleye devam edeceklerini dile getirdi.

Cumhuriyet'ten Yaprak Akbaba'nın haberine göre, İstanbul'un Adalar ilçesinde Burgazada'da yer alan ve 1. derece SİT alanı olan Madam Martha Koyu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılan “açık teklif usulü” ihaleyle kiralamaya açılıyor. 27 Ağustos tarihinde yapılan ilanı takiben 15 Eylül'de ihale gerçekleşecek.

2019 yılında halkın ücretsiz denize girebildiği ve kamp yapabildiği tek bölge olan Martha koyu, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir ihaleyle özel kişilere devredilmiş ve Burgazada’nın doğal yaşamı ve kültürel belleği açısından en önemli bölgelerinden birinin turizm işletmelerine açılması için ilk adım atılmıştı.

HALKIN KIYI KULLANIM HAKKI ELİNDEN ALINACAK

Madam Martha Koyu’nun da içinde yer aldığı toplam 56 dönümlük arazi Koy'dan Kalkapazankaya’ya kadar uzanan çok geniş bir bölgeyi kapsıyor. Arazi üzerindeki yapılan başvurular sonrasında alınacak turizm ruhsatı, bu bölgenin turistik işletmelere açık hale gelmesine neden olacak.

KOY, AÇIK ARTTIRMAYLA KİRALANACAK!

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açık artırma yoluyla ihale ilanı açılan Martha Koyu, özel kullanıma teslim ediliyor. 27 Ağustos tarihinde yayınlanan ihale ise 15 Eylül (çarşamba) günü gerçekleşecek. Müdürlüğün sitesinde yer alan ihale ilanına göre Madam Martha Koyu'nun kullanım şekli 'açık çay bahçesi, restoran, turistik tesis' olarak belirtilmiş. İhalenin muhammen bedeli ise aylık 17.500 TL olarak açıklandı.

Madam Martha Koyu’nu korumak için Burgazadalıların oluşturduğu Madam Martha Koyu Dayanışması ihalenin iptal edilmesi için girişimleri başlattı.

Cumhuriyet'te bilgi veren Avukat Can Bıçakcı, bu ihalenin önceki ihaleden farkını "Restoran ve turistik tesis şeklinde bir ibare de var" diyerek aktardı.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI AÇILDI

Can, "Genel olarak Kıyı kesiminin bu şekilde kiralanması Anayasaya ve Kıyı Kanununa aykırıdır. Ayrıca bu ihale özelinde ihale şartnamesinde de bir sürü usulsüzlükler bulunuyor. Kira süresi açık bir şekilde şartnamede belirtilmemiş, kiralanan yerin krokisi dahi şartname ekinde yer almıyordu, ihtarname gönderilmesi akabinde krokiyi gönderdiler. 9 Eylül tarihinde Adalar Vakfı yürütmeyi durdurma talebiyle iptal davasını idare mahkemesinde açtı. Mahkemeden bu hukuksuz ihalenin durdurulmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermesini bekliyoruz" dedi.