Britanya’yı Temiz Tutma Organizasyonu tarafından yapılan araştırmada, kanalizasyonlara atılan sigara izmaritlerinin okyanusa karışacak içerisinde bulundurduğu toksik maddelerle balıkların yaşamlarını tehdit ettiğini ortaya çıkardı.

Araştırmada, bir litre suyun içerisine atılan bir izmarittin saldığı toksik madde oranının bir deniz canlısı için çok yüksek olduğu keşfedildi. Bu durumun okyanus yaşamını olumsuz etkilediği uzmanlarca vurgulandı.

DailyMail'de yer alan habere göre, organizasyonun katılımcıları konu ile ilgili olarak, çoğu insanın izmaritlerin, plastik madde içerdiğinin ve bunun yanı sıra kanalizasyon benzeri pis su yollarından denize karışabileceğinin farkında değil.

Selüloz asetattan üretilen sigara izmaritleri, kulak temizleme çubuğu, pipet gibi ürünlerden daha sonra dünya üzerindeki nehirler ve denizlerde en çok bulunan atık madde olma özelliği taşıyor.

Britanya'yı Temiz Tutma organizasyonunun yaptığı araştırmanın verilerine göre, sadece geçtiğimiz ay İngiltere'de 3 milyon 600 bin adet izmaritin kanalizasyon ve diğer atık su kaynaklarına atıldı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Britanya'yı Temiz Tutma organizasyonu Başkanı Allison Ogden-Newton, " Sigara içenlerin bu durumun vahşi doğa üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu anladığından emin olmak zorundayız" dedi.